Ce spune Radet vecinilor celor care cer să se debranşeze: Riscaţi explozii în bloc şi veţi plăti mai mult dacă vecinul pune centrală

Debranşarea de la Radet presupune obligatoriu acordul vecinilor din bloc. Radet Bucureşti a pus la dispoziţia celor care vor să de debranşeze un formular de acord, pe care este nevoie de semnătura vecinilor, în care debranaşarea vecinului este prezentată ca fiind riscantă şi costisitoare pentru el.
Economica.net - joi, 17 aug. 2017, 20:06
Ce spune Radet vecinilor celor care cer să se debranşeze: Riscaţi explozii în bloc şi veţi plăti mai mult dacă vecinul pune centrală

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice din Bucureşti (RADET), care asigură alimentarea cu energie termică în regim centralizat pentru circa 560.000 de apartamente din Bucureşti, le cere celor care vor să se debranşeze să obţină acordul vecinilor.

Obligaţia acestui acord, fără de care debranşarea nu este posibilă, este o cerinţă stipulată de lege, deci solicitarea nu are nimic neobişnuit, însă inedit este modul în care Radet a înţeles să aplice legea.
Printre alte acte solicitate pentru debranşare, pe site-ul Radet este prezentat şi un astfel de formular-tip, pe care solictantul cererii de debraşare trebuie să îl prezinte vecinilor pentru ca aceştia, dacă sunt de acord, să îl semneze. Oamenilor li se spune că debranşarea vecinilor este riscantă pentru ei, că poate apărea risc de explozie şi că, dacă un vecin se debranşează, cel de lângă el va plăti mai mult.

Iată ce scrie cu litere mari în formular: „Stimate client, când un vecin se debranşează, confortul dumneavoastră este afectat şi sunteşi expus la anumite riscuri! Dorim să ne asigurăm că acordul dumneavoastră este în perfectă cunoştinţă de cauză cu consecinţele debranşării vecinului şi că vă asumaţi următoarele riscuri: Pericol de explozie!, Plătiţi mai mult-Afectează instalaţia blocului, Plătiţi mai mult-Suportaţi un procent din consumul persoanei cu debranşarea căreia sunteţi de acord, Respiraţi aer poluat”.

Acolo unde vorbesc despre pericolul de explozie, cei de la Radet au mentionat un link care trimite la ştire referitoare la o explozie care a avut loc la Cluj, pe fondul exploziei unei centrale de apartament, care a afectat tot blocul. Ei spun că dincolo de pagubele materiale au existat victime, fiind periclitată viaţa tuturor locatarilor. Apoi, cei de la Radet spun că debranşările produc dezechilibre în instalaţii, iar instalaţia de încălzire trebuie redimensionată sau înlocuită „pe cheltuiala dumneavoastră”. În plus, Radet transmite vecinului căruia i se cere acordul că, dacă este de acord cu debranşarea vecinului, „pereţii apartamentului debranşat se încălzesc de la locuinţa dumneavoastră”, iar consecinţa este că „valoarea facturii creşte din cauza apartamentelor debranşate”.

În final, cei de la Radet avertizează că centralele pe gaze pe gaze emit noxe, iar impactul asupra mediului este proporţional cu numărul de centrale instalate.

Puteţi vedea formularul Radet în galeria foto 

De reţinut că cel care doreşte să se debranşeze trebuie să meargă cu acest formular la semnat la toţi cei patru vecini: de jos, de deasupra, din stânga şi din dreapta.

ECONOMICA.NET a contactat ofcialii Radet şi i-a întrebat de ce a fost nevoie de expunerea tuturor acestor riscuri. Reperezentaţii companiei ne-au declarat că toate riscurile prezentate sunt reale, sunt bazate pe lucruri care s-au întâmplat şi că, deşi nu aveau o obligaţie legală să le insereze, au considerat că oamenii trebuie să cunoască riscurile la care se expun înainte de decizia debranşării.

Ei au spus că menţionarea acestor riscuri nu trebuie privită în niciun caz ca o intenţie de a influenţa cosumatorii în decizia lor de a rămâne la sistemul centralizat sau nu.

RADET Bucureşti asigură alimentarea cu energie termică a 562.000 de apartamente din Bucureşti (date din decembrie 2016). Preţul acesteia este puternic subvenţionat: populaţia plăteşte 164 de lei pentru o gigacalorie, în condiţiile în care costul este de 342 de lei. Diferenţa este acoperită de subvenţii de la Primărie.

Citeşte şi:

Factura la căldură în Bucureşti se va dubla până în 2026 – strategia pentru Primăria Capitalei

Anul trecut, circa 22.000 de apartamente din toată ţara s-au debranşat de la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice. În total, în perioada 2012-2016, s-au debranşat circa 214.000 de apartamente, iar majoritatea au ales centrale murale, pe gaze.

Te-ar mai putea interesa și
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
Administraţia Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini......
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
Furnizorul de soluții de tehnologie pentru retail, aviație și logistică CPE România anunță că preia totalitatea acțiunilor ...
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. În premieră pentru România, luciul de apă poate fi închiriat de pescari, ...
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA pentru Educaţie, din orașul Sibiu
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA ...
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează o investiţie de ...