Ce spune Romgaz despre posibilitatea de a furniza gaze și energie electrică pentru clienții casnici

22 01. 2024
romgaz angajati

Romgaz dorește o soluție informatică ce ar trebui să susțină până la 10.000 de clienți, potrivit anunțului din decembrie despre care am scris AICI. Compania are într-adevăr undeva la 2.300 de clienți finali de gaze naturale, pentru că a fost  desemnat Furnizor de Ultimă Instanță de gaze.

Cum acest pas ar fi putut însemna am solicitat lămuriri companiei, iar Romgaz spune că soluția informatică îi servește “pentru a accesa în viitor piața de furnizare de gaze către clienții en-detail” însă pentru furnizarea de energie electrică nu sunt acum “obiective specifice” fără a se exclude în viitor această posibilitate.

Iată răspunsul companiei la solicitarea noastră:

“Așa cum ați menționat, ROMGAZ a demarat procesul de achiziție a serviciilor de “Implementare platforme informatice gaze naturale şi energie electrică”. Consultarea tehnico-economică de piață este în curs de derulare, ROMGAZ urmând să demareze întâlniri, în decursul săptămânii viitoare (săptămâna aceata – n.red.) , cu fiecare dintre cei trei ofertanți în parte, pentru clarificarea tuturor aspectelor legate atât de partea de hardware, cât şi de cea de software, astfel încât să nu existe neclarități în procesul de ofertare. În baza acestor discuții se va definitiva Caietul de sarcini şi va fi lansată achiziția propriu-zisă.

Pe fondul creșterii accentuate a prețului gazelor naturale din anii 2021-2022, ROMGAZ  a fost nominalizat ca furnizor de ultimă instanță (FUI) de către ANRE, pentru un număr mare de clienți, majoritatea acestora consumatori mici de gaze naturale.

Cu toate că ROMGAZ nu dispunea de mijloacele necesare (respectiv, echipamente şi softuri), acțiunile societății s-au dovedit a fi de succes, ROMGAZ făcând față cu bine noilor provocări, fără a înregistra întârzieri la contractare, facturare etc.

Desfășurarea activității de furnizare gaze naturale – în general şi a activității de furnizare către consumatorii mici – în special, în condițiile reglementărilor actuale legate de furnizarea de ultimă instanță şi de posibilitățile de schimbare a furnizorilor, necesită existența unor platforme informatice specializate.

Ca urmare, achiziția unei platforme informatice specializate în domeniul furnizării gazelor naturale este necesară atât pentru desfășurarea activităților specifice legate de calitatea ROMGAZ de furnizor de ultimă instanță, cât şi pentru a crea premisele necesare accesării în viitor a pieței de furnizare gaze naturale către clienții en-detail.

Chiar dacă, la ora actuală, nu avem obiective specifice legate de accesarea pieței de furnizare energie electrică către clienții en-detail, nu excludem analiza în viitor a acestei posibilități. Având în vedere faptul că, în prezent ROMGAZ gestionează un portofoliu de consumatori finali de energie electrică, iar din discuțiile anterioare cu potențialii ofertanți, a rezultat că platforma informatică aferentă gazelor naturale este în mare parte similară cu cea de furnizare energie electrică, considerăm oportună achiziția unei platforme comune”

Romgaz este producător de gaze naturale (aproape cinci miliarde de metri cubi pe an), cel mai mare din România, dar este și producător de energie electrică, operând centrala veche de la Iernut, activiate care va crește la finalul acestui an, odată cu punerea în funcțiune a noii centrale în ciclu combinat de la Iernut, de 430 MW.

Intenția Romgaz de a intra pe segmentul de furnizare de gaze  pentru populație  – o mișcare similară celei pe care e făcut-o Hidroelectrica pe furnizarea de energie electrică nu este nouă. Se votbețte despre acest lucru de patru ani, iar fostul director general Daniel Pena ne spunea, în 2021, că “în perioada următoare compania urmează să treacă la implementarea acestei intenții”. Totuși, nimic nu s-a întâmplat.

Amintim că, în actualul mecanism de plafonare, Romgaz și Petrom trebuie să vândă gazele naturale către populație și către producătorii de energie termică la prețul de 150 de lei/MWh.