“Obligativitatea montării acestor echipamente derivă din legislația națională, iar ANRE trebuie sa respecte legislația primată. Oricum sumele vehiculate sunt departe de realitate. Acum sunt montate circa 6.000 de astfel de contoare la prosumatori și, presupunând că s-ar monta 200.000 de contoare – din datele noastre prețul unui contor este de 100 de euro – impactul asupra tuturor consumatorilor de energie electrică ar fi de 20 de bani/MWh, or un MWh este consumul anual al unei gospodării, deci fiecare dintre noi am plăti 20 de bani pe an”, ne-a declarat George Niculescu, prețedinte al ANRE, solicitat să comenteze afirmațiile de ieri ale deputatei USR Cristina Prună.
El a explicat și de ce sunt importante aceste contoare, care nu aduc niciun deserviciu prosumatorului.
“Lipsa datelor exacte privind consumul si producția efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecință erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piața de energie care sunt suportate de către toți consumatorii.
Obligația montării de către operatorii de distribuție a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalațiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară deoarece producția și consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic”, a mai spus George Niculescu.
Șeful ANRE a respins din nou ideile vehiculate referitoare la vreo intenție de taxare a prosumatorilor și a reamintit că, cel puțin pentru moment, montarea acestor contoare la prosumatori este suspendată. “Nu cred ca a face din prosumatori un subiect de campanie electoirală este potrivit”, ne-a mai spus Niculescu.
Reacția oficialul ANRE survine după ce parlamentarul USR Cristina Prună, a spus că Instalarea unor contoare suplimentare de către prosumatori nu reprezintă o obligație europeană și că, în opinia sa, este posibil ca prin acest pas să se pregătească renunțarea la compensarea cantitativă, ceea ce ar îngropa sectorul prosumatorilor.
„ANRE a decis montarea unui contor suplimentar la prosumatori, care să măsoare cantitatea consumată de aceștia din propria producție. Asta deși nu a fost încă îndeplinită cerința legală existentă privind introducerea contorizării inteligente a tuturor consumatorilor din România. Temerea noastră este că, prin acest pas, se pregătește de fapt renunțarea la compensarea cantitativă a prosumatorilor, ceea ce ar fi extrem de toxic, nu doar pentru prosumatori, ci pentru întreg sistemul energetic românesc și, de aici, pentru noi toți”, a spus deputata Cistina Prună, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii.
În România sunt acum 117.000 de prosumatori, care însumează în instalațiile lor 1.554 MW.
ANRE a publicat și un comunicat de presă pe această temă, îl puteți vedea AICI