„Este un proces pe rol, nu putem comenta acţiuni care unt pe rolul instanţelor”, a spus Stassis, întrebat cum comentează intenţia grupului telecom RCS&RDS de a construi propria sa reţea de distribuţie a energiei electrice.
Solicitat să comenteze în general pe marginea apariţiei unor reţele de distribuţie alternative, iată ce a spus şeful Enel:
„Imaginaţi-vă o autostradă care să lege oraşele A şi B. Aţi mai văzut dumneavoastră, undeva în lume, să existe încă o autostradă, care să lege aceleaşi oraşe, A şi B?”, a spus Stassis.
Grupul telecom RCS&RDS, care este active de mai mulţi ani pe piaţa furnizării de energie electrică, intenţionează de mai mulţi ani să dezvolte o reţea de distribuţie. În 2015, o firmă din grup, Foto Distribuţie, a solicitat operatorului de distribuție concesionar din zonă, Enel Banat, acordul pentru a presta serviciul de distribuție a energiei electrice în Timişoara şi a cerut ANRE licență pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Enel Banat a transmis în octombrie 2015 că refuză să-și dea acordul, fapt care a determinat ANRE să refuza licența de distribuitor solicitată de RCS&RDS.
RCS&RDS a formulat o plângere administrativă pe adresa ANRE, prin care a solicitat revocarea actelor normative ale Autorității care condiționează eliberarea licențelor de distribuitori de acordul în acest sens al operatorilor de distribuție concesionari. Plângerea a fost respinsă, iar în martie anul trecut Comitetul de Reglementare al ANRE a respins din nou solicitarea de licență. O altă firmă din grupul RCS&RDS, Delalina, a solicitat licență de distribuitor, pentru un proiect de distribuție din Oradea, cerere de aemenea respinsă de ANRE.
Acum, este pe rol un proces între RCS&RDS şi ANRE, prin care grupul telecom solicită anularea ordinului ANRE nr. 73/2014, care prevede că operatorii care au contracte de concesiune a serviciului de distribuție a energiei în diferite regiuni ale țării, cum ar fi sucursalele Enel sau Electrica, au dreptul să refuze ca și alte companii să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuție a energiei electrice prin rețele de distribuție proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.
Cei de la RCS au spus că actualele tarife de distribuţie ale operatorilor concesionari sunt prea mari şi încarcă factura consumatorilor, iar o concurenţă în acest domeniu ar duce la scăderea lor.