‘Evaluarea /privind implementarea acquis-ului/ Schengen este realizată de Consiliu şi o decizie privind ridicarea frontierelor interne va fi luată tot de acesta, în unanimitate. CE nu are un rol formal în acest proces. Comisia urmăreşte totuşi chestiunea cu atenţie şi încurajează toate părţile să discute sub îndrumarea preşedinţiei /Consiliului UE/ pentru a ajunge la o soluţie care să abordeze preocupările rămase. O perspectivă clară şi un calendar pentru ambele ţări trebuie să rămână o prioritate’, a afirmat purtătorul de cuvânt într-un comunicat transmis Agerpres.
În cadrul briefingului de presă cotidian al CE, Cercone a precizat că executivul comunitar şi-a îndeplinit rolul în procesul aderării celor două ţări la spaţiul Schengen, ‘contribuind la evaluarea pregătirii celor două ţări’. El a adăugat că depinde acum de Consiliul UE să ia o decizie în unanimitate în această chestiune, după ce această instituţie a concluzionat chiar ea că ‘cele două ţări sunt pregătite din punct de vedere tehnic’.
Întrebat dacă Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne, intenţionează să întreprindă ceva concret la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi în sensul stabilirii unui calendar precis, purtătorul de cuvânt a răspuns că ‘în acest caz concret competenţa de a decide dacă România şi Bulgaria vor adera la spaţiul Schengen revine Consiliului de miniştri (al UE), deci trebuie să respectăm distribuţia instituţională a competenţelor’.