CE: Suntem nemulţumiți cu explicaţiile statelor care menţin restricţiile pentru români şi bulgari
„Comisia nu a fost mulţumită de argumentele (oferite de statele respective)”, a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale Laszlo Andor.
Acesta a reamintit că a trimis scrisori statelor care aplică încă restricţii pentru a le încuraja să-şi modifice decizia, dar şi pentru a le cere explicaţii suplimentare.
„În scrisoarea mea am menţionat faptul că nu există argumente suficiente. Guvernele vor trebui să ofere analize suplimentare care eventual să justifice aceste decizii”, a spus comisarul european, care a subliniat beneficiile sociale şi economice ale liberei circulaţii pentru lucrători.
El a precizat totuşi că decizia unor state de a menţine restricţiile pe piaţa muncii nu reprezintă o discriminare, întrucât cele trei etape prin care ţările membre se pot folosi de restricţii sunt prevăzute în acordurile de aderare şi au fost aplicate şi ţărilor intrate în UE în 2004.
Laszlo Andor a subliniat totodată că Bruxellesul este determinat să asigure, conform angajamentelor existente, libertatea de mişcare pentru lucrători şi să lupte împotriva muncii la negru şi a altor forme de abuz.
El a atras totuşi atenţia că România şi Bulgaria trebuie să depună la rândul lor eforturi pentru a crea locuri de muncă la nivel local şi pentru a lupta împotriva sărăciei. „Este foarte important de asemenea să fie depuse eforturi pentru a crea locuri de muncă şi pentru a lupta împotriva sărăciei în România şi Bulgaria. Este de asemenea important să se investească mai mult pentru a se crea oportunităţi şi locuri de muncă, pentru dezvoltarea economiei, pentru dezvoltarea regională, pentru lupta împotriva sărăciei în general. Trebuie să vedem toate aspectele europene ale acestei probleme”, a declarat comisarul european.
Afirmaţiile sale au fost făcute în cadrul unor răspunsuri la întrebări adresate în plenul PE de eurodeputatele Renate Weber (PNL) şi Adriana Ţicău (PSD).
Nouă ţări din UE – Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda şi Austria – au anunţat la sfârşitul lui 2011 menţinerea restricţiilor pentru lucrătorii români şi bulgari până la finalul lui 2013.
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.
Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.