CE suspendă negocierile cu Elveţia privind participarea la programele „Orizont 2020” şi „Erasmus”

Bruxelles-ul a suspendat negocierile cu Elveţia în vederea participării la programele "Orizont 2020" şi "Erasmus", după ce autorităţile de la Berna au renunţat la semnarea acordului care permite accesul cetăţenilor din Croaţia pe piaţa muncii.
Economica.net - lun, 17 feb. 2014, 11:51
CE suspendă negocierile cu Elveţia privind participarea la programele

„Ţinând cont de aceste circumstanţe şi de absenţa unui semnal politic clar, negocierile au fost suspendate până când Elveţia semnează” acordul cu Croaţia în vederea accesului pe piaţa muncii pentru cetăţenii croaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Joe Hennon.

Croaţia, care a devenit cea de-a 28-a ţară membră UE în iulie anul trecut, este prima victimă colaterală a referendumului aprobat săptămâna trecută în Elveţia prin care alegătorii s-au pronunţat în favoarea limitării imigraţiei.

Ministrul elveţian al Justiţiei, Simonetta Sommaruga, l-a informat sâmbătă pe ministrul croat de Externe, Vesna Pusic, că Berna nu va fi în măsură să semneze „în forma sa actuală” acordul bilateral care extinde liberul acces pe piaţa muncii din Elveţia, de care beneficiază cetăţenii UE, la cetăţenii din noul stat membru UE.

De asemenea, autorităţile de la Berna au informat Bruxellesul în legătură cu necesitatea revizuirii acordului şi au asigurat că, în prezent, caută „o soluţie” pentru a garanta că cetăţenii croaţi nu fac obiectul unei discriminări.

Anunţul a fost făcut la o săptămână după referendumul la care 50,3 la sută dintre alegătorii elveţieni s-au pronunţat în favoarea limitării imigraţiei, ceea ce pune în discuţie acordul care permite cetăţenilor UE să aibă acces liber pe piaţa muncii din Ţara Cantoanelor.

Elveţia nu este membru al Uniunii Europene, însă aceasta reprezintă principalul său partener comercial.

Referendumul dă un termen de trei ani Guvernului federal elveţian pentru renegocierea acordurilor cu Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Berna au anunţat săptămâna trecută că intenţionează să prezinte, până în iulie, un plan de aplicare a deciziei poporului elveţian asupra imigraţiei, urmat de un proiect legislativ, până la sfârşitul anului.

Rezultatele referendumului din Elveţia privind limitarea imigraţiei au provocat indignare la Bruxelles, în condiţiile în care UE şi Berna au semnat acorduri bilaterale care garantează în special libera circulaţie a persoanelor.

De altfel, Bruxellesul a adoptat un ton sever faţă de Berna şi a ameninţat cu denunţarea tuturor acordurile bilaterale. Astfel, negocierile în curs între Elveţia şi UE privind un acord în domeniul electricităţii au fost suspendate săptămâna trecută unilateral de Bruxelles, drept represalii.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat, de altfel, că acordul prin care Elveţia vizează participarea la programul european de cercetare „Orizont 2020” şi la programul de schimb de studenţi „Erasmus” are, de asemenea, legătură cu libera circulaţie a persoanelor.

În acest context, un sondaj publicat duminică de cotidianul elveţian SonntagsBlick arată că 74 la sută dintre elveţieni se pronunţă împotriva denunţării de către Elveţia a acordurilor bilaterale cu UE, în timp ce 19 la sută sunt favorabili unei astfel de decizii, iar şapte la sută nu au exprimat nicio opinie pe această temă.

Te-ar mai putea interesa și
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Finalizarea primei autostrăzi montane, care va traversa Munţii Carpaţi, inclusiv primele tuneluri montane la profil de autostradă, până la sfârşitului anului 2028, se numără printre......
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife ...
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...