Ce ţări din Europa produc cea mai ieftină îngheţată – date Eurostat

Ţările membre UE au produs anul trecut o cantitate de 3,2 miliarde de litri de îngheţată, o scădere de 1,4% comparativ cu 2022 (3,3 miliarde de litri), arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
AGERPRES - mie, 07 aug. 2024, 14:04
Ce ţări din Europa produc cea mai ieftină îngheţată - date Eurostat

În 2023, cei mai mari producători de îngheţată au fost: Germania (612 milioane de litri), Franţa (568 milioane de litri) şi Italia (527 milioane de litri), scrie Agerpres.

Pe lângă faptul că a fost cel mai mare producător de îngheţată în 2023, Germania a produs, în medie, şi cea mai ieftină îngheţată din UE, la un preţ de 1,8 euro per litru. Franţa a raportat un preţ mediu de 2,2 euro per litru, iar Italia un preţ mediu de 2,6 euro per litru de îngheţată.

La polul opus, cea mai scumpă îngheţată din UE a fost produsă în Austria, cu un preţ mediu de 7,7 euro per litru, urmată de Ungaria (4,8 euro per litru) şi Grecia (3,7 euro per litru).

Pe lângă Germania, cea mai ieftină îngheţată din UE a fost produsă în Lituania (1,9 euro per litru), Cehia (doi euro per litru) şi Suedia (2,1 euro per litru).

În 2023, ţările membre UE au exportat 261 milioane de kilograme de îngheţată în afara spaţiului comunitar, cu o valoare de 1,04 miliarde de euro. În paralel, importurile de îngheţată din ţările non-UE s-au situat la 56 milioane de kilograme, cu o valoare de 217 milioane de euro. De la un an la altul, importurile de îngheţată din afara UE au scăzut cu 8%, în timp ce exporturile au crescut cu 5%.

Franţa a exportat 52 de milioane de kilograme de îngheţată în 2023, fiind responsabilă pentru 20% din exporturile UE de îngheţată în afara spaţiului comunitar, ceea ce o plasează pe primul loc în UE, urmată de Ţările de Jos (35 de milioane de kilograme, sau 14%), Germania (29 milioane de kilograme sau 11%), Italia (28 milioane de kilograme sau 11%) şi Irlanda (24 milioane de kilograme sau 9%).

Te-ar mai putea interesa și
UNSAR: Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorie a fost de 60.000 de euro
UNSAR: Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorie a fost de 60.000 de euro
Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorie de către o companie membră UNSAR a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din......
Bursa de la București a închis în scădere ultima ședință de tranzacționare a săptămânii
Bursa de la București a închis în scădere ultima ședință de tranzacționare a săptămânii
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere ultima şedinţă din această săptămână iar valoarea tranzacţiilor ...
Consiliul Europei avertizează că acțiunile militare ale Israelului în Fâșia Gaza echivalează cu o epurare etnică și un genocid
Consiliul Europei avertizează că acțiunile militare ale Israelului în Fâșia Gaza echivalează cu o epurare etnică ...
Acţiunile militare ale Israelului din Fâşia Gaza "echivalează cu o epurare etnică şi un genocid", a denunţat vineri ...
Uniunea Europeană vrea să impună sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2. Cancelarul german Merz susține măsura
Uniunea Europeană vrea să impună sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2. Cancelarul german Merz susține măsura
Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancţiuni ...