Sfârșitul trimestrului a fost mixt pentru Xiaomi și Apple. Xiaomi a suferit o lovitură mare în septembrie 2021 din cauza unor constrângeri semnificative legate de componente. Lansarea iPhone 13 a fost un mare succes pentru Apple. În ciuda faptului că a fost pus în vânzare spre sfârșitul lunii septembrie, iPhone 13 a părut să fie mai popular decât iPhone 12 de anul trecut. Dacă poate ține pasul cu cererea (ceea ce pare a fi o provocare pe unele piețe), Apple ar putea avea un trimestru 4 record în Europa.
„Xiaomi, Apple și OPPO au câștigat o cotă semnificativă în ultimul an. Xiaomi a continuat să crească bine pe majoritatea piețelor europene, în timp ce OPPO a câștigat bine în Europa de Vest, ajutat de recenta sa fuziune cu OnePlus. Apple, între timp, a fost stimulată de lansarea iPhone 13 spre sfârșitul trimestrului. iPhone 12 a fost lansat la începutul trimestrului 4 din 2020. Samsung și-a păstrat primul loc din top, după ce și-a rezolvat o mare parte din problemele de aprovizionare de la începutul anului. Dar a fost în continuare în scădere atât anual, cât și secvențial. Acestea fiind spuse, ar fi putut fi mai rău dacă nu ar fi fost popularitatea lui Galaxy Z Flip 3, în special în Europa de Vest”, a declarat Jan Stryjak, Director Asociat la Counterpoint Research.
În Europa, în T3, lider de piaţă a fost Samsung, cota de piață a scăzut cu cinci puncte procentuale la 30,4%, pe locul doi a fost Xiaomi, cu un avans de opt puncte procentuale, la 23,6% și pe trei s-a clasat Apple, cu 22,1% (în urcare cu 4 pp). În ultimul trimestru al anului, analiştii se așteaptă ca Apple să aibă cifre mult îmbunătăţite datorită noilor telefoane iPhone 13.
În continuare, urmează Oppo, cu 10% din piaţă, o majorare de 5 pp, iar realme și vivo și-au dublat, respectiv triplat cota de piață, la 2,4% şi, respectiv 1,8%.
Stryjak a adăugat: „realme este una dintre mărcile cu cea mai rapidă creștere din Europa și s-a impus cu fermitate în topul primilor cinci furnizori, cu vânzări puternice în Rusia, Spania și Italia. vivo înregistrează, de asemenea, o creștere rapidă, deși de la o bază mai mică, în timp ce Motorola și Nokia revin în forță. De asemenea, HONOR a pus ochii pe piața europeană în speranța unei inversări a sorții, cu prima sa lansare majoră în regiune în mai bine de un an, în octombrie.”
Huawei și Honor au avut scăderi drastice din cauza sancțiunilor impuse de SUA şi au ajuns fiecare să deţină doar 0,5% din totalul pieţei.
Piaţa din România
La noi în ţară, cele mai multe vânzări din cel de-al treilea trimestru le-a înregistrat, ca şi în Europa, tot Samsung, care a reuşit să capteze 34% din piaţă, însă pe un fond de scădere a vânzărilor cu 65%.
Xiaomi este pe locul aldoilea în topul preferinţelor românilor, cu o cotă de 22% şi un avans al livrărilor de 63%, conform companiei de cercetare Canalys.
Însă, surpriza este locul al treilea, ocupat de producătorul chinez OPPO, al patrulea cel mai mare producător mondial de smartphone-uri al lumii, a devenit al treilea jucător pe piața de smartphone-uri din România, la circa un an și jumătate de la intrarea pe piața locală. Astfel, la finalul celui de-al treilea trimestru din 2021, OPPO ajunge în România la o cotă de piață de 14%. OPPO a înregistrat pe piața locală o creștere a vânzărilor de 130% comparative cu aceeași perioadă a anului anterior.
De altfel, OPPO a obţinut un nou record de vânzări şi de Black Friday, după ce în 2020 stocul de OPPO A12 a fost epuizat în primele 36 de secunde de la lansarea ofertelor. Astfel, în prima oră de disponibilitate a ofertelor de Black Friday, au fost vândute 1.000 de bucăți de OPPO Reno5 Lite.
Pe locurile 4 și 5 au fost Apple, cu o cotă de 11% şi vânzări mai mici cu 27% și Lenovo, la mare diferentă, cu o cotă de doar 3%.