Românii au pierdut. Ce tramvai le-a dat justiţia clujenilor
Clujenii vor călători cu tramvaiul polonez Swing şi nu cu cel românesc Imperio produs în colaborare cu Siemens. Astra Vagoane Călători Arad a pierdut, ieri, în instanţă procesul pe care îl avea cu Primăria în care contesta rezultatul licitaţiei prin care polonezilor de la PESA li s-a acordat un contract de livrare de 12 tramvaie. Valer Blidar, patronul Astra Vagoane spune, pentru ECONOMICA.NET, că va sesiza Parchetul împotriva membrilor comisiei de licitaţie care a decis în favoarea polonezilor apreciind făţiş că „s-au făcut aranjamente”.
„Am pierdut la tribunal cu două voturi la unul.Toţi sunt o apă şi-n pământ. Trebuie să sesizăm Parchetul pentru că, altfel, la orice licitaţie vom mai participa, va fi la fel şi vom avea numai aranjamente”, afirmă Blidar.
Potrivit acestuia pledoaria cu care a câştigat avocatul Primăriei ar fi fost că polonezii au construit deja tramvaiele iar acestea trebuie recepţionate de Municipalitate.
În noiembrie 2011, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a organizat o licitaţie publică în vederea achiziţionării a 12 tramvaie. La licitaţie s-au prezentat trei ofertanţi: o companie din Franţa, care a fost descalificată la data organizării licitaţiei, firma PESA (Pojajzdy Szynowe Pesa Bydgoszcz) din Polonia şi Astra Vagoane Călători, compania arădeană propunând administraţiei clujene tramvaiul Imperio realizat la Arad în colaborare cu Siemens, lider mondial în domeniu.
Rezultatul licitaţiei a fost făcut cunoscut la sfârşitul anului trecut, câştigătoare fiind declarată firma PESA din Polonia, pe motiv că ar fi oferit preţul cel mai mic, adică cu 3,9 la sută mai puţin decât competitorul său român, cu toate că producătorul polonez nu a respectat caietul de sarcini.
Nemulţumiţi de rezultatul licitaţiei, cei de la Astra Arad au sesizat Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) care, după ce a analizat documentele licitaţiei, a dispus descalificarea firmei PESA, confirmând că nu a respectat condiţii elementare impuse de caietul de sarcini, tramvaiul propus de aceasta neavând toate uşile duble şi nici podeaua complet coborâtă. Mai mult, diferenţa de preţ pe tramvai s-ar fi acoperit în primele trei luni din factura la electricitate, având în vedere că Imperio este mult mai eficient energetic faţă de Swing, spune Blidar.
În ciuda deciziei CNSC, municipalitatea Cluj-Napoca a atacat-o la Curtea de Apel şi a şi câştigat procesul. Decizia este definitivă şi irevocabilă iar Astra Vagoane nu mai poate face nimic ca să întoarcă rezultatul licitaţiei.
Polonezii de la PESA au venit cu un preţ de 1,47 milioane de euro pentru tramvaiul Swing, în timp de Astra Vagoane a cerut 1,528 milioane de euro pentru Imperio. Întregul contract are valoarea de circa 20 de milioane de euro.
Tramvaiul Imperio este realizat în colaborare de Astra Vagoane Călători şi Regia de Trasnport Bucureşti cu licenţă Siemens. Miza cea mare ca acest parteneriat să vândă Imperio Primăriei Bucureşti. Chiar dacă RATB este partener la construcţia tramvaiului nu-l va putea achiziţiona în acest an pentru că nu-i permite bugetul. Potrivit lui Viorel Popescu, directorul Regiei, nici la anul nu se ştie dacă se va putea face o astfel de achiziţie.