Răspunsurile CNAS la marile întrebări despre reţeta electronică

S-a pregătit CNAS pentru scenariul în care proiectul reţetei electronice va eşua? Cum prescriu medicii când nu au curent sau internet la cabinet? Cum vor prescrie când SIUI va fi oprit? ECONOMICA.NET îţi spune cum a răspuns Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la aceste întrebări, dar şi alte întrebări stringente despre implementarea reţetei electronice.
Cristina Şomănescu - joi, 21 iun. 2012, 21:20
Răspunsurile CNAS la marile întrebări despre reţeta electronică

În câteva zile, mai precis la 1 iulie, medicii de familie vor începe să prescrie electronic. Între timp, se familiarizează cu sistemul prescripţiei electronice. Dacă totul decurge bine, se estimează că din 1 august medicii în relaţie cu Casa vor fi obligaţi să prescrie electronic. Totuşi, până la sfârşitul lui 2012, cele două sisteme de prescripţie – clasic, pe hârtie şi electronic – vor coexista.

CNAS a răspuns pe platforma dedicată sistemului informatic de prescripţie electronică (SIPE) la cele mai importante întrebări referitoare la proiectul reţetei electronice, din perspectiva pacienţilor, a medicilor de familie, medicilor din spital şi a farmaciştilor. ECONOMICA.NET a selectat cele mai importante răspunsuri furnizate de CNAS la întrebările referitoare la reţeta electronică.

Există o alternativă în cazul în care proiectul reţetei electronice va eşua?

CNAS: Da, avem varianta ”offline” care nu presupune conexiunea la internet a medicului dar ”eşuarea” proiectului ar presupune să ne întoarcem la un sistem greoi, cu decontări dificile şi eliberari contestabile de medicamente.

Ce este reţeta emisă online şi reţeta offline?

CNAS: Online – este prescripţia în format electronic care este completată folosind o aplicaţie informatică dedicată, care este conectată la sistemul informatic pentru prescripţia electronică al CNAS, iar prescripţia este validată şi înregistrată în formă electronică în sistem înainte de a fi tipărită. Pentru conectarea la sistemul informatic al CNAS, furnizorul trebuie să utilizeze un certificat digital calificat, iar aplicaţia trebuie să fie înregistrată în baza unei serii de licenţe eliberate din sistem.
Reţeta offline este prescripţia în format electronic care este completată folosind o aplicaţie informatică dedicată care nu este conectată la sistemul informatic pentru prescripţia electronică al CNAS şi este tipărită fără a fi validată şi înregistrată în sistem sau prescripţia completată manual pe hârtie, respectând formularul specific prevăzut în normele CNAS. Menţionăm că reţeta offline şi reţeta în format clasic, pe hârtie autocopiantă, sunt documente distincte.

În cât timp va avea loc implementarea reţetei electronice şi se va renunţa complet la formatul clasic, pe hârtie autocopiantă?

CNAS: Implementarea va dura până în decembrie 2012, inclusiv. Este o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea ”clasică” pe hârtie autocopiantă va coexista cu cea pur electronică. Mai precis, dacă medicul prescriptor este online, atunci va prescrie electronic şi pacientul va fi scutit de a mai plimba o reţetă pe la farmacii iar dacă medicul din varii motive nu are conexiune de internet sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci acesta va folosi formularul ”clasic”, autocopiant, în trei exemplare. De la 1 ianuarie 2013 se va renunţa la prescripţia clasică pe trei exemplare autocopiante şi se va trece la prescrierea electronică on si offline cu printare efectuată pe hârtie obişnuită.

Cum procedează medicul atunci când sistemul informatic este oprit din diverse motive (mentenanţă, defecţiuni, atac informatic)?

CNAS: Pentru aceste situaţii a fost imaginată varianta offline a sistemului, cu prescriere la cabinetul medicului sau la domiciliul pacientului. În cazul prescrierii la cabinet, medicul înscrie reţeta pe calculatorul său, printează reţeta şi o validează în propria-i bază de date, ramânând ca atunci când se va conecta la reţea şi implicit la PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate), unde se găseşte şi aplicaţia pentru reţeta electronică – SIPE (Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică) să ”verse” toate reţetele prescrise în perioada în care nu a avut legătură la internet.
Pentru consultul la domiciliu, medicul va printa înainte de a merge la pacient un număr de reţete ”goale”, pe care se află completate doar datele de identificare ale cabinetului, numele şi codul sau de parafă. Pe această reţetă va completa medicamentele necesare. Ştim că farmaciştii sunt specialişti în a descifra scrisul oricărui medic dar pentru a nu mai exista controverse între medicii prescriptori şi farmacişti legate de înţelegerea greşită a scrisului am decis, după consultări atât cu reprezentanţii medicilor de familie, cât şi cu cei ai farmaciştilor, ca medicul să scrie medicaţia lizibil, obligator cu litere de tipar.

Cum procedează medicul când se opreşte curentul electric?

CNAS: Medicul va scrie reţeta pe un formular gata tipărit pe care îl avea pregătit pentru consulturi la domiciliu. La reluarea alimentării cu curent, va transcrie reţeta pe calculator şi dacă are legătură la internet o va trimite în sistem.

Medicul de familie nu are internet. Cum prescrie?

CNAS: În regim offline.

Cum vor fi legate biletele de trimitere şi cele de laborator de formatul folosit de reţeta electronică?

CNAS: E o dezvoltare ulterioară pe care o avem în vedere, dar momentan dorim să vedem reţeta electronică funcţionând. Mai apoi ne vom concentra şi asupra acestui aspect.

Ce dotări trebuie să aibă medicii ca să prescrie electronic?

CNAS: Medicul prescriptor trebuie să aibă o conexiune la internet în bandă largă, o imprimanta inkjet sau laser  şi o semnatură electronică.

Imprimanta cu laser necesară listării prescripţiei electronice este gratuită?

CNAS: Nu. O vor cumpăra medicii.

Soft-ul aferent prescripţiei electronice este gratuit?

CNAS: Da, e pus la dispoziţie de CNAS.

E necesară semnătura electronică pentru fiecare medic din spital?

CNAS: Este recomandată, dar nu obligatorie. Este superpozabilă parafei.

Este necesară imprimantă pentru fiecare medic din spital – ambulatoriu?

CNAS: Se poate folosi o imprimantă de reţea, la care medicul să aibă acces.

Cum se vor scrie reţetele electronice la spital?

CNAS: Se vor scrie offline. Va fi exact aceeaşi metodologie folosită la reţetele pe formulare autocopiante (clasice), cu deosebirea că nu se mai scriu de mână, ci pe calculator, iar imprimarea se face pe imprimanta laser sau ink-jet.

Costul scaner-ului 2D este suportat de către farmacii?

CNAS: Da, dar pot exista şi alte soluţii decât cumpărarea, cum ar fi închirierea sau custodia.

Poate pacientul cronic să ducă retur medicamentele la farmacie în cazul in care medical specialist i-a schimbat tratamentul?

CNAS: Nu.

Cum este anunţat medicul de familie dacă la farmacie o reţetă pe trei luni a fost eliberată doar pe o lună?

CNAS: Este atenţionat de către sistem.

Reţeta electronică se poate modifica? Există reţeta rectificativă?

CNAS: Odată validată şi marcată ca tipărită în sistemul central, reţeta nu se mai poate modifica. Se poate anula şi se scrie alta, corectată. Reţeta nu mai poate fi anulată însă după ce a fost eliberată în farmacie.

Prescripţia listată cu care se prezintă asiguratul la farmacie rămâne la pacient sau la farmacie?

CNAS: Exemplarul de la medic rămâne la farmacie.

Ce se întâmplă când un medic depăşeşte numărul de serii primit la începutul lunii de la CJAS?

CNAS: Va solicita sistemului un alt volum de serii/numere, un alt calup de reţete. Evident, când acest număr depăşeşte un anumit prag, sistemul îi va solicita medicului o explicaţie, o motivaţie care va fi înregistrată şi analizată la nivelul CJAS.

Sistemul înregistrează orice logare a medicului ?

CNAS: Da.

Este pregătit SIUI să preia reţeta electronică?

CNAS: Da. Pentru reţeta electronică este prevăzut un program separat – SIPE, aflat pe aceeaşi platformă cu SIUI, dar nu parte din SIUI. Pe această platformă au fost efectuate teste cu încărcari de 10.000 de reţete pe secundă şi sistemul s-a dovedit stabil.

Sunt neasigurat, dar sunt împuternicit de un pacient asigurat să-i iau reţeta de la farmacie. Se poate?

CNAS: Da. Orice persoană delegată/împuternicită de pacientul căruia i-a fost eliberată reţeta poate ridica medicamentele, indiferent că este sau nu asigurat.

Dacă pacientul are pe reţetă originalul medicamentului, farmacistul îi poate elibera un generic?

CNAS: Dacă medicul a scris denumirea comercială, atunci doar medicamentele respective se pot elibera. Dacă medicul a scris DCI- denumirea comună internaţională, atunci farmacistul are libertatea, cu acordul pacientului, de a elibera şi medicament generic.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...