‘Aceste critici sunt justificate. Dar este vorba mai mult de un apel la ajutor decât de critici. Aceste zece grupuri fac apel la întărirea politicii europene în domeniul energiei’, a declarat Gunther Oettinger în cadrul unei conferinţe de presă organizate pentru prezentarea unei liste de circa 250 de proiecte de infrastructuri prioritare pentru perioada de programare 2014-2020.
‘În săptămânile care urmează vom discuta cu cele zece grupuri în cadrul unei mari reuniuni la care vor fi invitaţi şi miniştrii statelor în care ele îşi au sediul social’, a adăugat comisarul european pentru energie.
Cele zece grupuri sunt GDF-Suez (Franţa), ENI şi ENEL (Italia), E-ON şi RWE (Germania), Vattenfall (Suedia), GasNatural Fenosa şi Iberdrola (Spania), GasTerra (Olanda) şi CEZ (Cehia), care reprezintă împreună 50% din producţia de energie electrică în Europa şi 30% din capacitatea în materie de energii regenerabile.
Managerii celor zece grupuri au denunţat vineri eşecul politicii de susţinere a energiilor regenerabile, ale cărei consecinţe au fost creşterea preţului electricităţii facturate consumatorilor şi companiilor şi o supracapacitate de producţie care i-a constrâns să închidă centrale cu o capacitate de producţie de 51 GW.
‘Înţelegem preocupările acestor zece grupuri care au acţionari, trebuie să plătească dividende şi să ramburseze împrumuturi’, a comentat Oettinger, care a ţinut totuşi să remarce că nu toţi marii operatori europeni s-au asociat acestor critici.