Ce venituri au avut operatorii de transport feroviar de călători din România în perioada stării de urgență

CFR Călători a obținut în perioada stării de urgență venituri de 226,87 milioane de lei, din care 128,36 milioane de lei, adică 57%, au provenit din subvenții. Pentru unii operatori privați, subvențiile au reprezentat peste 90% din veniturile obținute între 15 martie și 15 mai 2020.
Anemona Andone - mar, 24 nov. 2020, 19:30
Ce venituri au avut operatorii de transport feroviar de călători din România în perioada stării de urgență

Trenurile Interregio (IR) au adus cele mai multe venituri CFR Călători în perioada menționată, respectiv 127,98 milioane de lei. Din această sumă, subvenția a reprezentat mai puțin de o treime, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

La rândul lor, trenurile Regio au generat venituri de 98,88 milioane de lei companiei de stat, din care subvenția a reprezentat însă aproape 88%.

Pentru cel mai mare operator privat, Regio Călători, veniturile din perioada stării de urgență au totalizat 22,12 milioane de lei, din care subvențiile au reprezentat 20,55 milioane de lei, adică aproape 93%.

Transferoviar Călători a avut în perioada menționată venituri de 12,55 milioane de lei, din care subvențiile au reprezentat 11 milioane de lei, aproape 88% din total.

Interregional Călători a avut la rândul său venituri de 6,36 milioane de lei, din care peste 91% au provenit din subvenții.

Operatorul Softrans a raportat un venit de doar 853.000 lei, din care subvențiile au reprezentat 77%.

Cel mai mic venit a fost realizat de Astra Trans Carpatic, de respectiv 563.000 lei. Aproape 87% din această sumă a provenit din subvenții.

 

Măsurile urgente cu caracter excepțional, adoptate în condițiile instituirii stării de urgență și de alertă pe teritoriul României, au condus la suspendarea cursurilor pentru elevi și studenți, introducerea muncii la domiciliu în multe sectoare de activitate, tele-munca, închiderea unor sectoare de activitate, ceea ce a condus la diminuarea drastică a numărului de călători. Precizăm că o mare parte din călătorii pe calera ferată o reprezintă navetiștii, elevii și studenții

Măsurile menționate mai sus, au condus la diminuarea drastică a numărului de călători pe calea ferată, respectiv la diminuarea indicatorului călător-km, se mai arată în documentul care prezintă situația veniturilor realizate in perioada stării de urgență, 15.03.2020 – 15.05.2020 de operatorii de transport feroviar public de călători.

Având în vedere cele de mai sus, pentru asigurarea continuității serviciului public de transport feroviar de călători, a fost redus numărul trenurilor de călători, ceea ce a determinat implicit și la reducerea celor doi indicatori pe baza cărora se acordă compensația, indicatorul tren-km, respectiv călători-km, în conformitate cu prevederile art.7 ale HG nr.146/2020.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia americană a Stellantis (FCA US) va plăti 4,2 mil. USD pentru a opri un viitor proces în SUA
Divizia americană a Stellantis (FCA US) va plăti 4,2 mil. USD pentru a opri un viitor proces în SUA
FCA US, divizia americană a grupului Stellantis a decis să plătească penalități de 4,2 milioane de dolari pentru a opri un viitor proces intentat de autoritatea pentru calitatea aerului din......
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în ...
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
Autoritățile ruse au început blocarea de facto a platformei YouTube prin așa-zisa „încetinire”. Subiectul este discutat ...
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avut miercuri o întâlnire la Beijing cu omologul său japonez, Takeshi Iwaya, în ...