Totuşi, Hughes a precizat că este prea devreme de spus care dintre regulile ce trebuie aplicate în astfel de cazuri ar putea să fi fost încălcate. Ea a subliniat că CE acordă o mare atenţie respectării regulilor în ceea ce priveşte licitaţiile publice în întreaga Uniune Europeană.
Sofia a lansat licitaţia publică la 21 decembrie 2013, iar până la expirarea termenului limită, la 10 ianuarie, au aplicat 13 companii. Câteva firme din Germania şi Franţa au protestat însă faţă de perioada foarte scurtă în care se puteau depune scrisori de intenţie.
În prima etapă a concursului companiile trebuia să demonstreze că au un volum al afacerilor de cel puţin 1,5 miliarde de leva (790 milioane de euro). În cazul consorţiilor, condiţia trebuie respectată de întregul grup sau de cel puţin unul dintre participanţii la acesta. Pe lângă aceasta, companiile trebuie să deţină cel puţin 500 milioane de leva (256 milioane de euro) sau să aibă acces la resurse de creditare de acest nivel. Companiile trebuie să dovedească în plus că după anul 2011 au construit cel puţin 240 kilometri de gazoducte.
Lungimea totală a conductei South Stream pe teritoriul bulgăresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificaţie de 59 de kilometri spre punctul Provadia, unde gazoductul va fi interconectat cu sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria şi cu celălalt gazoduct prin care gazele ruseşti ajung în Balcani (cel care traversează Ucraina şi România). Conducta va intra pe teritoriul bulgăresc prin portul Varna. Valoarea totală a acestei părţi din proiect se ridică la 3,308 miliarde de euro. La sfârşitul lunii octombrie a fost făcută prima sudură simbolică a conductei lângă satul Rasovo din nord-vestul Bulgariei, iar primele livrări de gaze prin nouă conductă sunt aşteptate în anul 2015.