Ce vinde România celor mai mari economii ale lumii. Vezi şi ce cumpără din SUA, China şi Japonia

03 11. 2012
cont_66973800

Comerţul României cu SUA, China şi Japonia, cele mai mari economii ale lumii, se caracterizează, în general, printr-un export de materii prime sau produse de valoare adăugată mică şi un import de produse cu valoare adăugată mare. Relaţia comercială este deficitară cu Japonia şi China şi uşor excedentară cu SUA.
Valoarea produselor exportate în America este de 487 de milioane de euro iar  capul de afiş la vânzări îl ţin anvelopele, robinetele şi vanele, îngrăşmintele chimice şi tubulatura, potrivit datelor de la Statistică pe primele şapte luni ale acestui an(ultimele date diseminate).
Importurile sunt de 474 de milioane de euro din care aproape jumătate reprezintă motorină. Printre cele mai cumpărate produse se numără circuitele integrate, seminţele de floarea-soarelui şi huila.

Situaţia comerţului cu China, a doua mare economie a lumii, este total defavorabilă României. Nu numai că deficitul comercial este foarte mare dar cele mai vândute produse ale noastre în cea mai populată ţară din lume sunt materii prime cu o mică valoare adăugată. În schimb, de la chinezi cumpărăm produse manufacturate de valoare adăugată mare.

Exporturile noastre sunt de 224 de milioane de euro iar cele mai vândute produse româneşti sunt lemnul de fag, minereul de cupru,  deşeurile de alamă şi îngrăşămintele chimice azotoase.
Importurile de 1,23 de miliarde de euro sunt dominate de antene pentru telefonia mobilă, aparate de emisie-recepţie, inclusiv telefoane mobile, componente pentru camere video şi piloni pentru turbinele eoliene.

Schimburile comerciale cu Japonia se caracterizează printr-un relativ echilibru între importuri şi exporturi. Când vine însă vorba despre produsele care fac obiectul comerţului din România şi Ţara Soarelui Răsare, nu prea există motive de laudă. Produsele din top 5 exporturi sunt  cheresteaua, porumbul, clăparii pentru schi şi mierea. Peste jumătate din exportul de 137 de milioane de euro către Japonia este reprezentat de cherestea.
Importurile de 157 de milioane de euro din Japonia sunt dominate de componente auto, cu cea mai mare valoare pentru centurile de siguranţă. În top 5 mai apar punţile pentru autovehicule, console centrale şi diverse cabluri folosite tot la fabricarea maşinilor.
Per total, exporturile României în primele 7 luni ale anului au fost de 26 de miliarde de euro iar importurile de 31 de miliarde de euro. Cel mai important partener este UE iar ca ţară Germania. Circa 70% din schimburile comericale ale României se fac cu ţările UE.