Ce vor face băncile româneşti în 2013

Imaginea sumbră a sectorului bancar intern la final de 2012 „exprimă premise preodominant nefavorabile, cel puţin pentru primele luni din 2013“, spune o analiză a SSIF Broker Cluj Napoca, singura firmă de brokeraj listată la Bursa de Valori Bucureşti. Restanţele la credite vor creşte, iar reducerea dobânzilor nu va stimula cererea. Ar putea avea loc fuziuni între bănci.
Adrian N. Ionescu - sâm, 29 dec. 2012, 12:55
Ce vor face băncile româneşti în 2013

„Este puţin probabil să asistăm la o accelerare a creditului neguvernamental (în termeni an/an) în debutul lui 2013, dat fiind climatul dificil din economia reală la cumpăna dintre ani, Cel mai probabil vom asista la un ritm mediu anual sub 5% cel puţin în Trimestrul I“, estimează Andrei Rădulescu, analist la SSIF Cluj Napoca.

Creditul neguvernamental este volumul împrumuturilor făcute de companii şi populaţie.

Cât priveşte dobânzile practicate de către bănci, „vom asista şi în 2013 la continuarea tendinţei descendente, mai ales în contextul eforturilor europene privind Uniunea Bancară“. În plus, „nu este exclus să ajustăm în primul semestru al anului la o reluare a procesului de normalizare a dobânzii de politică monetară“, explică analistul de la Broker Cluj.

Nivelul redus al cererii de credite, ar putea determina o competiţie mai acerbă între bănci, care să preseze spre reducerea dobânzilor.

Rata restanţelor la credite va continua să crească, cel puţin în trimestrul I al anului 2013, „nefiind exclusă o stabilizare în al doilea trimestru al anului viitor. Acest scenariu principal încorporează faptul că nu vom asista la reintensificarea problemelor economico-financiare la nivelul Zonei Euro“, apreciază Andrei Rădulescu.

„Am putea asista, spre jumătatea anului viitor, la iniţierea unui proces de relansare graduală a activităţii din sectorul bancar, după părerea mea. Cu alte cuvinte, vor apărea semnale de apropiere de final a procesului de ajustare“, mai spune analistul de la SSIF Broker.

Un astfel de scenariu este dependent de evoluţiile economico-financiare din Zona Euro, dar şi de comportamentul politicilor macroeconomice pe plan intern.

„Încheierea unui nou acord cu FMI ar consolida un astfel de scenariu“ mai spune Andrei Rădulescu, atragând atenţia la faptul că, din 2013, se va trece la implementarea normelor Basel III.

„Acest proces ar putea determina o consolidare a activităţilor din sectorul bancar intern, care să rezulte în entităţi mai puţine, dar mai puternice.

 

Ce ne lasă 2012

Sectorul bancar intern a continuat, anul trecut, „procesul de ajustare la valurile Marii Recesiuni“, se spune în raportul SSIF Broker.

Cererea reală de credite a fost influenţată de factori precum persistenţa blocajului economico-financiar şi cvasistagnarea economiei, sau deprecierea monedei naţionale.

„Oferta de credite a resimţit atât politicile mai prudente de creditare, dar şi deteriorarea rezultatelor financiare ale băncilor“, explică Andrei Rădulescu.

Se pot identifica o serie de evoluţii divergente în sectorul bancar intern pe parcursul anului 2012.

„Pe de o parte, mă refer la dinamica divergentă a creditării neguvernamentale, dar şi a marjelor de dobândă.

Pe de altă parte, atrag atenţia asupra rezultatelor financiare divergente ale entităţilor bancare“, remarcă analistul de la SSIF Broker Cluj Napoca.

În concluzia statisticilor prezentate în raport (vezi in galerie), „2012 a fost un an dificil pentru băncile din România, acestea fiind nevoite să facă faţă atât unor provocări care nu au mai constituit o noutate, dar şi unor provocări noi.

Dintre provocările vechi, analistul remarcă deteriorarea potenţialului economic şi evoluţiile pieţei valutare (cu impact asupra cerererii reale de creditare), majorarea ratei creditelor restante şi a ratei creditelor neperformante (cu impact pentru evoluţia rezultatulelor financiare ale băncilor), implementarea unor măsuri de prudenţialitate).

Provocările noi se referă la criza politică fără precedent din vara acestui an, cu impact asupra climatului investiţional, dar şi la nivelul pieţei valutare.

 Vezi raportul ataşat pentru detalii statistice.

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...