Ce vor face euro şi bursele cu sau fără examenul grec trecut. Previziunile săptămânii

Moneda europeană se luptă să rămână deasupra pragului de 1,3 dolari. Indicii bursieri, inclusiv cei ai Bursei de la Bucureşti iau o pauză, cât timp piaţa evaluează forţa campaniei de achiziţii de până acum, de a depăşi noi praguri de rezistenţă la creştere, potrivit analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.
Adrian N. Ionescu - lun, 06 feb. 2012, 16:14

Euro supravieţuia destul de bine deasupra pragului critic de la 1,3 dolari, în după amiaza de luni, înainte ca guvernul grec să anunţe Comisia Europeană ce a decis în privinţa compromisului intern privind noile măsuri de austeritate cerute de forţele de prim rang ale Zonei Euro. Piaţa mai avea nevoie şi de vestea bună a compromisului cu creditorii săi externi. Grecii ocoleau răspunsul.

 

La 1,3 dolari / euro se află şi un suport important pentru euro împotriva presiunilor de scădere, potrivit raportului săptămânal emis de analiştii casei de brokeraj BT Securities, încă de luni dimineaţă.

 

Tendinţa de creştere din acest an a monedei europene a întâmpinat rezistenţa anticipată de analiştii BT Securities, săptămâna trecută, la nivelul de 1,322 dolari pe euro.

 

Nu e exclus ca valul descendent ulterior „să ia o formă mai agresivă săptămâna aceasta şi să coboare până în zona 1,3 – 1.293“, spunea luni dis de dimineaţă Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în raportul săptămânal, indiferent de rezoluţiile negocierilor grecilor cu restul lumii.

 

Analiştii nu iau în calcul, deocamdată, o depreciere mai severă, bazându-se totuşi pe varianta unor rezoluţii acceptabile pentru piaţă a negocierilor amintite mai sus, sau pe faptul că mecanismele europene s-au întârit pentru eventualitatea falimentului Greciei.

 

Dimpotrivă, ar urma „o nouă etapă de apreciere a monedei unice în luna februarie, măcar până la la 1,34 dolari / euro. Având în vedere posibilitatea ca pieţele de capital europene să treacă la scenariile alternative optimiste, prevedem şi aici un target extrem undeva la 1,357 dolari / euro“, se spune în raportul BT Securities.

 

Luni după amiază euro se tranzacţiona agăţat de nivelul de 1,3070 dolari , în ciuda întârzierii anunţurilor aşteptate de Comisia Europeană de la Atena.

 

Bursele

 

După amiaza de luni nu este recomandată asumării riscului de a pronunţa previziuni, totuşi, raportul BT Securities de azi dimineaţă prezintă reperele tehnice între care cotaţiile bursiere ar putea evolua oricare ar fi informaţiile care pot influenţa pieţele.

 

Astfel, la Bursa de Valori Bucureşti, nu a surprins retragerea indicilor de azi dimineaţă. În ultima a lună indicii BVB au crescut zilnic, cu doar trei zile de retrageri mai curând tactice.

 

Indicele cel mai analizat cel mai nervos şi mai sensibil la conjunctura externă este BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea. Acestea sunt şi acţiunile cele mai căutate de la BVB de investitorii străini, pentru că oferă, indirect, posibilitatea expunerii pe întreaga economie românească.

 

Analiştii BT Securities vor fi primit azi anumite „semne evidente de epuizare a raliului crescător de până vineri al BET Fi. Totuşi, eventualele corecţii ale acestuia sunt aşteptate de raportul analiştilor clujeni abia odată reluarea creşterii şi, mai exact, cu atacul nivelului de la 25.000 de puncte.

 

Se pare că nimic serios nu ameninţă valabilitatea previziunilor BT Securities, din moment ce, în după amiaza de luni, BET Fi, încă nu coborâse decis sub pragul de 23.500 de puncte, unde este plasată fosta rezistenţă la creştere, devenită acum suport pentru creştere (VEZI capitolul DIDACTICE, pentru explicaţii). Valabilitatea predicţiilor BT Securities nu ar fi pusă serios sub semnul întrebării decât dacă indicele BET Fi ar scădea sub 23.000 de puncte.

 

Prin urmare, merită să dăm mai departe atenţie raportului citat, care spune că „următorul nivel hotărâtor în evoluţia pieţei româneşti pe 2012 este la 25.000. În funcţie de reacţia SIF-urilor la acest prag, vom rămâne la scenariul cu implicaţii negative de la acest nivel“, spune Dan Rusu, referindu-se la eventualele corecţii negative de la acest nivel.

 

Depăşirea rezistenţei de la 23.000 – 23.500 a deschis,de fapt, noi perspective de creştere, „ce mizează pe finalul întregii etape de evoluţie bear (de scădere, în jargon de piaţă; ursul este simbolul scăderii şi taurul, bull, cel al creşterilor, n.r.), şi pe un viguros trend ascendent pe parcursul întregului an“, scrie Dan Rusu, în raportul său săptămânal .

 

Conform scenariului optimist, care va deveni cel favorit numai după ce „BET-FI trece categoric de 25.000 de puncte, SIF-urile ar trebui să bată maximele din 2010, de la 34.500 până la finalul anului.“

 

Deocamdată, însă, scenariul favorit fundamental este cel în care creşterea de la începutul anului până acum este doar o foarte amplă corecţie pozitivă a tendinţei negatice manifestate în ultimi doi ani.

 

Aşa că să rămânem precauţi şi să amintim care sunt pragurile minime peste care tendinţă crescătoare curentă trebuie să rămână, ca să putem considera că a suportat bine eventualele ajustări, ca aceea de azi.

 

În primul rând, ar fi preferabil ca indicele SIF-urilor şi al FP să nu coboare sub 23.000, dar dacă totuşi o face, mai are alte trei suporturi, la 21.000 de puncte, la 19.000 şi, mai ales, la 17.800 de puncte. Abia sub acest nivel va fi clar că ajustarea negativă de acum se încadrează în tendinţa negativă anuală .

 

Între aceste niveluri este loc destul pentru speculatorii mari şi mici.

 

În fine, în raportul BT Securities putem găsi mai multe detalii tehnice inclusiv despre evoluţiile marilor pieţe de la New York şi de la Frankfurt, ca şi depre cea de la Viena, foarte atractivă pentru mulţi români, care pot tranzacţiona prin cele câteva case de brokeraj care sunt membre ale bursei de acolo.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 4.392 de companii cu capital străin au fost înființate în România în primele nouă luni din 2024
ONRC: 4.392 de companii cu capital străin au fost înființate în România în primele nouă luni din 2024
Un număr de 4.392 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 16,22% comparativ cu perioada similară din 2023, conform......
Agențiile de informații americane avertizează cu privire la tentativele de implicare ale Rusiei în alegerile prezidențiale
Agențiile de informații americane avertizează cu privire la tentativele de implicare ale Rusiei în alegerile prezidențiale
Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, agenţiile de informaţii din Washington avertizează ...
Record istoric de poluare atins sâmbătă în orașul pakistanez Lahore, de peste 80 de ori mai mare decât nivelul maxim considerat acceptabil de OMS
Record istoric de poluare atins sâmbătă în orașul pakistanez Lahore, de peste 80 de ori mai mare decât nivelul maxim ...
Poluarea aerului din Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, a atins sâmbătă un record istoric, de peste 80 de ...
SUA anunță că va desfășura mai multe trupe în Orientul Mijlociu pentru a apăra Israelul și ca avertisment pentru Iran
SUA anunță că va desfășura mai multe trupe în Orientul Mijlociu pentru a apăra Israelul și ca avertisment pentru Iran
Statele Unite au anunţat noi desfăşurări militare în Orientul Mijlociu care vor sosi "în lunile următoare" pentru ...