Ce vor face vedetele bursei în 2014. Raport Tradeville
Cu condiţia ca marile economii ale lumii să-şi continue însănătoşirea, premisele macroeconomice sunt favorabile şi pentru România, spun analiştii Tradeville într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Iată ce cred analiştii că vor face câteva din vedetele Bursei de de Valori Bucureşti (BVB)
OMV Petrom (SNP)
Perspectivele pentru sectorul energetic sunt favorabile, in ciuda unor posibile turbulenţe pe termen scurt legate fie de reglemetări fiscale, fie de componenta geopolitică, potrivit raportului casei de brokeraj Tradeville.
„Preţul ţintă adecvat al acţiunilor OMV Petrom (SNP), pentru un orizont de timp de 12 luni este 0,54 lei /acţiune”, potrivit raportului citat. Rezultă un potenţial de apreciere de peste 16%.
Recenta hotârâre a Guvernului de a amâna creşterea ponderii bio etanolului în benzină (o operaţiune costisitoare) ar putea compensa efectul pe piaţă a supraofertei de titluri SNP, rezultat din vânzările unor pachete importante de către Fondul Proprietatea.
Alte argumente favorabile: SNP are o profitabilitate în creştere; beneficiile potenţiale importante ale explorărilor din Marea Neagră şi ale liberalizării pieţei gazelor, respectiv diversificarea activităţii către generarea de energie, inclusiv din surse neconvenţionale.
Brokerii de la Tradeville adaugă şi calitatea guvernanţei corporatiste „peste media pieţei locale şi anvergura fiscală necesară”, care permite OMV Petrom să negocieze „direct cu statul. Petrom este unul dintre cei mai mari plătitori de taxe şi impozite din România”.
Fondul Proprietatea (FP)
Acţiunea Fondul Proprietatea (FP) va reuşi să facă performanţă şi anul următor, potrivit analiştilor Tradeville.
Argumentele lor sunt legate de listarea unor companii din portofoliu, mai ales Hidroelectrica, de creşterea dividendelor distribuite, de continuarea programelor de răscumparare şi „îndeosebi de ţintirea unui discount a preţului de maxim 15% faţă de portfoliului net, începând cu luna octombrie 2014”.
„Ne bazăm şi pe potenţialul bursei locale de a se aprecia în perioada următoare, sectorul energetic şi de utilităţi, în care FP are expunerea majoritară, având premise foarte bune”, spune raportul Tradeville.
Valoarea activului net unitar era la finalul lunii noiembrie de 1,2430 lei / acţiune. Discountul actual dintre preţul de piaţă şi valoarea unitară a activului net (VUAN) este de 31,5%, cu mult peste ţinta stabilită de acţionari la 15% pentru perioada octombrie 2014 – iunie 2015.
„Ne aşteptam ca sumele distribuite către acţionari să se apropie de 0,09 lei / actiune, din reducerea capitalului social cu 0,05 lei / acţiune, plus dividendul estimat la 0,04 RON/actiune. Astfel, randamentul brut ar dividendului ar depăşi 10%”, estimează analiştii Tradeville.
Transgaz (TGN)
Trasngaz (TGN) ar putea oferi un randament atractiv al dividendului pentru anul viitor, de 8.2% la pretul de inchidere de ieri, in conditiile pastrarii ratei de distributie de 50%, potrivit estimarilor Tradeville.
Cotaţia TGN a fost lovită, pe rând, pe parcursul lui 2013, de oferta publică secundară prin care statul şi-a diminuat participaţia cu 15%, respectiv de anunţul privind eşecul Nabucco şi recunoaşterea investiţiilor în acest proiect drept cheltuieli.
„Însă, în 2014, Transgaz poate lăsa în urmă această pierdere, beneficiind de un efect de bază favorabil. Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei a avizat un nou tarif, în creştere de 17%, pentru transportul gazelor naturale de către compania de utilităţi pentru următoarele 12 luni”, aminteşte raportul Tradeville.
În primele nouă luni din 2013, veniturile companiei au crescut deja cu 5,25% fata de aceeaşi perioadă din 2012, deşi efectul majorării tarifului a fost temperat de scăderea cantităţii de gaze transportate intern şi a veniturilor din tranzitul internaţional.
Profitul net a suferit o corectie de 37.27% din cauza cheltuielilor înregistrate odată cu eşecul proiectului Nabucco, „dar în lipsa acestui eveniment nerecurent, rezultatul net ar fi scăzut cu numai 1%, proporţie care oferă o imagine mai bună asupra activităţii de bază. În plus, Transgaz a reuşit sa-şi depaşească cu 3% veniturile prevăzute în bugetul pentru primele nouă luni, iar profitul bugetat – cu 18%”.
SIF Moldova (SIF2)
În primavara anului viitor, SIF Moldova (SIF2) va stabili un maxim local apropiat de 1,6 lei /acţiune, ceea ce ar aduce investitorilor un randament de 10% faţă de preţurile curente, estimează Tradeville.
Estimarea a fost făcută cu premisa că peste 60% din profitul net va fi distribuit către acţionari, mai exact 0,12 lei /acţiune, valoare care ar aduce un randament brut de peste 8% faţă de preţul actual. „Nu in ultimul rand, am observat ca, în ultimii 4 ani, SIF2 a stabilit un maxim în intervalul 1,5-1,6 lei /acţiune cu o precizie impresionantă, mişcare posibilă şi în 2014”, scriu analiştii Tradeville.
În privinţa societăţilor de investiţii financiare (SIF), „urmărim o apreciere suplimentară în următoarele 2-3 luni, argumentele fiind legate de creşterea interesului pentru încasarea unor dividende cu mult peste media depozitelor bancare”, se spuneîn raportul citat.
„Faptul că toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au rezultate bune la finalul lunii noiembrie întăreşte posibilitatea distribuirii către acţionari a unor sume importante, fapt care le sporeşte atractivitatea în această perioadă a anului”.
Ies în evidenţă titlurile SIF Moldova, care deţine ”unul dintre cele mai echilibrate portofolii din sectorul său, avand aproximativ 80% din portofoliu în emitenţi lichizi, iar procentul activelor nelichide este mai mic de 5%”, spune Tradeville.
Principalele participaţii sunt Erste Bank (EBS), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).
Astfel că discountul dintre valoarea unitară a activului net (VUAN) la finalul lunii noiembrie de 2,4477 RON/acţiune şi preţul actual este peste 40%, „valoare foarte atractivă relativ la celelalte 4 SIF-uri”.
BRD – GSG (BRD)
Acţiunile BRD au şanse să recupereze în continuare pierderile din anii trecuţi, „în cazul îmbunătăţirii mediului economic”.
„Considerăm că rezultatele financiare ar putea intra pe un trend pozitiv constant, lăsând în urmă oscilaţiile ultimelor trimestre. Confirmarea unor rezultate financiare stabile poate aduce recuperarea de către acţionari a dividendelor pierdute anul acesta, banca putând să reia politica de a oferi dividende”.