Ce vor fermierii de la întâlnirea de mâine dintre ministrul Agriculturii Petre Daea și omologul său ucrainean
Fermierii români au nevoie să știe că sunt sprijiniți de către autoritățile naționale, că au în ministrul Agriculturii un aliat și că toate discuțiile pe care le va purta în data de 19 aprilie 2023 cu ministrul ucrainean al Agriculturii vor fi direcționate către soluționarea, în regim de urgență, a situației actuale, transmite Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Agriculturii, Petre Daea, înainte ca acesta să se întâlnească mâine cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.
Fermierii solicită restricționarea imediată a importurilor de mărfuri agricole de proveniență ucraineană, cel puțin până la reintroducerea taxelor vamale, prin parteneriate bilaterale cu Ucraina.
De asemenea, în plan intern, fermierii doresc separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență sau separarea, pe intervale diferite de timp a fluxurilor, astfel încât să nu existe suprapuneri pe fluxurile logistice ale produselor de origine ucraineană și română. „Având în vedere importanța punctului vamal, în portul Constanța este absolut obligatoriu ca această separare să devină efectivă imediat”, spun fermierii.
Totodată, aceștia solicită asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole prin aplicarea și în aceste situații, a unor forme de monitorizare deja utilizate, asa cum este sistemul Ro E-Transport.
„Considerăm că întâlnirea de mâine, 19 aprilie 2023 dintre Ministrul Petre DAEA și Ministrul ucrainean Mikola SOLSKI este una de o deosebită importanță pentru soluționarea crizei cerealelor”, spun fermierii.
Aceștia sunt afectați de faptul că, prin eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, s-a produs un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă.
Soluțiile propuse de Uniunea Europeană sunt insuficiente și nu acoperă, nici pe departe, circumstanțele create de decizia de liberalizare a importurilor asupra fermierilor români, ceea ce a condus la protestul național al fermierilor din data de 07 aprilie 2023,