Ce vrea România de la chinezi? Premierul Chinei a ajuns în România

18 11. 2013
likeqiang_web_08536500

În cadrul Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, ce se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti, oficialii români vor încerca să obţină acceptul partenerului chinez pentru investiţii de miliarde de euro, pentru proiecte punctuale din energie şi infrastructură. Din discuţiile de până acum pe care partea română le-a avut cu statul chinez, interesul companiilor asiatice era pentru hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect de 1,2 miliarde de euro, pentru reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, proiect de 5,4 miliarde de euro, şi pentru un grup nou de la termocentrala Rovinari din Complexul Energetic Oltenia, proiect de 1 miliard de euro. La Rovinari, s-a semnat şi un memorandum de cooperare, iar proiectul este la nivelul elaborării studiului de prefezabilitate. Tot în energie, chinezii ar dori să investească în instalaţii de desulfurare şi captare CO2 de la termocentralele din Oltenia şi Valea Jiului, proiect care presupune investiţii de alte sute de milioane de euro

În infrastructură, partea chineză şi-a exprimat interesul de a participa la construcţia de autostrăzi şi poduri în România. O compania chineză a fost şi pe lista investitorilor interesaţi de construcţia tronsonului Comarnic-Braşov din Autostrada Bucureşti-Braşov, însă s-au retras în urmă cu două luni, câştigătorul licitaţiei urmând să fie aflat luna viitoare. Chinezii şi-au iterat interesul ;i pentru construc’ia podului de peste Dunăre de la Brăila, un proiect de peste un deceniu, la care s-au purtat interminabile discuţii tot cu chinezii, dar care, până la urmă, a rămas la stadiul de proiect până în ziua de azi.

Chinezii şi-au mai exprimat interesul de a investi în agricultură, însă fără referire la ceva concret.

Premierul Chinei Li Keqiang efectuează o vizită oficială în România, la sfârşitul acestei luni, şi va participa la o întâlnire a liderilor China – Europa Centrală şi de Est (ECE), la invitaţia premierului Victor Ponta, a declarat într-o conferinţă de presă Qin Guang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agenţia Xinhua.

În timpul vizitei în România, Li se va întâlni sau va discuta cu lideri români şi va planifica împreună cu aceştia cooperarea dintre cele două ţări, pentru a promova o dezvoltare sănătoasă şi stabilă a relaţiilor bilaterale, a adăugat oficialul chinez.

Oficialul a precizat că vizita va avea loc în perioada 25-29 noiembrie, când premierul chinez are de asemenea programată o deplasare în Uzbekistan, unde va participa la o întâlnire a premierilor statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai.

Forumul Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est va avea loc pe 26 noiembrie la Palatul Parlamentului, în Bucureşti, cu ocazia ediţiei din acest an a întâlnirii premierilor din China şi statele din regiune. Forumul va fi inaugurat de discursuri susţinute de premierul român Victor Ponta şi de premierul chinez Li Keqiang.

La reuniune vor fi prezenţi aproximativ 1.000 de reprezentanţi ai sectorului privat, public şi de stat din China, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Macedonia.

În timpul întâlnirii China-ECE, Li va prezenta măsuri pentru promovarea cooperării Chinei cu ţările din regiune şi va discuta cu lideri din 16 state despre îmbunătăţirea cooperării, potrivit reprezentantului ministerului chinez de Externe.

Premierul chinez se va întâlni de asemenea, pe parcursul summit-ului, cu lideri ai statelor din Europa Centrală şi de Est.