CE vrea să poată amenda şi bloca ofertele lansate de companiile străine susţinute de stat

28 04. 2021
business_money_growth___shutterstock_13981000

Potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg, Comisia Europeană propune noi reguli în ideea de a putea impune amenzi şi a bloca tranzacţii. Chiar dacă în propunere nu este menţionată China în mod concret, ea vine după mai multe plângeri formulate de companiile europene potrivit cărora firmele chineze beneficiază de un sprijin de stat cu care europenii nu pot concura.

Organizaţiile chineze de business au criticat deja această iniţiativă, care va avea nevoie de sprijinul guvernelor UE înainte de a intra în vigoare. Documentul este încă în faza de elaborare şi ar putea să sufere modificări înainte de a fi prezentat, undeva în cursul săptămânii următoare.

Această ultimă iniţiativă a Executivului comunitar care vizează China se adaugă măsurilor adoptate de statele membre pentru a-şi proteja companiile strategice de ofertele de preluare lansate de cumpărători non-europeni.

În contextul cele mai grave recesiuni din ultimele decenii, Europa dă semne de creştere a protecţionismului. Guvernele europene au discutat despre „repatrierea” lanţurilor de aprovizionare, după ce pandemia a scos în evidenţă vulnerabilităţile regiunii, iar Franţa şi Germania au spus că blocul comunitar ar trebui să permită crearea unor „campioni europeni” suficient de puternici pentru a concura cu giganţii americani şi chinezi.

Potrivit documentului consultat de Bloomberg, companiile care realizează în Europa venituri de cel puţin 500 milioane de euro şi au primit un sprijin de minimum 50 de milioane de euro de la un stat străin în ultimii trei ani vor avea nevoie de aprobarea blocului comunitar pentru a putea încheia tranzacţii de preluare.

De asemenea, UE vrea să poată amenda companiile cu cel puţin 10% din cifra lor anuală de afaceri dacă va descoperi că acestea au beneficiat în mod incorect de subvenţii străine, inclusiv garanţii de stat nelimitate sau linii de credit care le-au permis să îşi devanseze rivalii europeni.

În proiectul de document se precizează că Bruxelles-ul ar putea anula contractele guvernamentale acordate unor firme care au câştigat un avantaj incorect de pe urma unor astfel de subvenţii.

În plus, oficialii europeni vor să obţină autorizaţia de a inspecta birourile companiilor din afara Europei, cu permisiunea companiei şi cu cunoştinţa statului străin.

În pofida acestei poziţii mai dure, Uniunea Europeană continuă să îşi construiască legăturile de afaceri cu China, inclusiv printr-un acord de investiţii. Blocul comunitar susţine că acest acord, care ar putea intra în vigoare la începutul anului următor, este o modalitate pentru a reechilibra relaţiile sale economice cu al doilea mare partener comercial al său. Acordul va extinde accesul pe piaţa chineză pentru investitorii europeni în industrii precum construcţia de automobile şi telecomunicaţii.

De asemenea, acest acord încearcă să răspundă la acele politici chineze care se consideră că duc la distorsiuni pe piaţă, precum subvenţiile industriale, controlul statului asupra unor companii şi transferul forţat de tehnologie.