CE vrea să sporească accesul la energie în ţările în curs de dezvoltare
Propunerea Comisiei include o nouă facilitate de asistenţă tehnică în valoare de 50 de milioane de euro pentru următorii doi ani, care ar urma să ajute ţările în curs de dezvoltare care aderă la această iniţiativă, prin expertiza UE în domeniu, scrie Agerpres.
Iniţiativa a fost anunţată de Jose Manuel Barroso în deschiderea Summitului UE ‘Energie durabilă pentru toţi’ şi urmează iniţiativa ‘Energie durabilă pentru toţi’ lansată anul trecut de secretarul general al ONU Ban Ki-moon, prezent la rândul său la summitul de luni de la Bruxelles.
Preşedintele CE a precizat de asemenea că în pregătirea Conferinţei ONU privind dezvoltarea durabilă din luna iunie de la Rio – Conferinţa Rio+20 -, UE şi statele membre vor analiza posibilitatea alocării unui ajutor suplimentar în valoare de câteva sute de milioane de euro pentru a sprijini noi investiţii concrete în energie durabilă pentru ţările în curs de dezvoltare, în colaborare cu băncile şi sectorul privat, pentru a crea ‘un efect de pârghie’ în vederea creşterii de mai multe ori a acestei sume.
În prezent, la nivel mondial, o persoană din cinci nu are acces la electricitate şi la oportunităţile şi siguranţa pe care aceasta o oferă pentru muncă, sănătate, învăţare şi administarrea unei afaceri. În plus, aproape două milioane de persoane mor anual de boli respiratorii cauzate de poluarea aerului din locuinţe în urma gătitului cu combustibili ‘murdari’.
„Legătura între energie şi dezvoltare este fundamentală. Fără acces la energie, pur şi simplu nu putem îndeplini Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Din acest motiv am organizat summitul de astăzi – ne-am angajat să oferim acces universal la energie durabilă pentru toţi până în 2030. Prin atragerea partenerilor noştri, sectorul privat şi societatea civilă, vom lucra umăr la umăr pentru ca acest obiectiv să devină realitate. Prin promisiunea puternică de astăzi de a ajuta ţările în curs de dezvoltare prin facilitarea accesului la energie pentru 500 de milioane de persoane până în 2030, ne demonstrăm angajamentul şi sperăm că şi alţii ni se vor alătura pentru a ne asigura că, până în 2030, accesul la energie nu mai este un privilegiu, ci un drept pentru toţi”, a declarat Jose Manuel Barroso.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat angajamentul Comisiei Europene în sprijinirea iniţiativei ‘Energie durabilă pentru toţi’. „Leadership-ul puternic (al CE) în a plasa energia în centrul politicilor sale pentru dezvoltare şi în promovarea chestiunii accesului la energie ajută la plasarea energiei în prim-planul agendei pentru dezvoltare globală”, a afirmat Ban Ki-moon, în discursul său din deschiderea summitului de la Bruxelles.
Noua iniţiativă UE, intitulată ‘Energizarea dezvoltării’, se va concentra de asemenea pe extinderea şi îmbunătăţirea instrumentelor financiare inovatoare ale UE pentru a oferi garanţii că miliardele de euro oferite de acestea vor avea ca rezultat o schimbare reală pe teren. Aceasta ar putea include, spre exemplu, sprijin pentru dezvoltarea parteneriatelor public-privat privind accesul la energie în ţările în curs de dezvoltare sau în crearea de scheme de garantare a riscului în ţările în curs de dezvoltare prin intermediul unei bănci.
UE este deja angajată, alături de partenerii săi, în a oferi acces la energie modernă şi sustenabilă pentru 100 de milioane de persoane în Africa până în 2020, prin Parteneriatul energetic Africa-UE. Prin asumarea iniţiativei ONU, UE se angajează la obiectivul de a garanta acces universal la energie durabilă până în 2030.
Secretarul general al ONU a lansat anul trecut iniţiativa ‘Energie durabilă pentru toţi’, care urmăreşte, până în 2030, să asigure acces universal la servicii moderne de energie, să dubleze rata globală a îmbunătăţirii eficienţei energetice şi să dubleze cota energiei regenerabile în mixul energetic global.
Potrivit rezultatelor unui barometru făcute publice săptămâna trecută, 96% dintre români cred că UE trebuie să ajute ţările în curs de dezvoltare pentru a avea acces la energie, în timp 68% dintre români consideră că acest ajutor aduce beneficii şi Uniunii Europene. Studiul mai arată că 88% dintre români apreciază că UE ar trebui să-şi sporească proporţia ajutorului pentru acces la energie în ansamblul ajutorului acordat ţărilor în curs de dezvoltare. În prezent, această proporţie este de numai două procente.
Potrivit Eurobarometrului, 95% dintre europeni cred că accesul la energie este o precondiţie importantă pentru depăşirea sărăciei în ţările în curs de dezvoltare, iar nouă din zece cetăţeni UE doresc ca Uniunea să ajute persoanele din statele în curs de dezvoltare să aibă acces la energie.