Yang Huiyan este acţionar majoritar la Country Garden, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, sector care trece în prezent printr-o gravă criză. Afectaţi de această criză unii dezvoltatori imobiliari, precum Evergrande, luptă pentru a supravieţui sub o povară colosală a unor datorii în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Comparativ, Country Garden este într-o situaţie financiară mai bună, însă grupul se luptă totuşi să îşi crească lichidităţile în avanpremiera unor scadenţe de plată.
Decizia adoptată miercuri de Country Garden, de a emite noi acţiuni pentru strângerea de fonduri, a fost percepută de pieţele financiare ca un semn de vulnerabilitate. În consecinţă, miercuri cotaţia acţiunilor Country Garden a scăzut cu 15% la bursa de la Hong Kong, ceea ce a redus şi mai mult averea personală a lui Yang Huiyan.
Reforma din 1998 a spaţiilor de locuit din China a creat o adevărată piaţă imobiliară, care a antrenat un boom în acest sector, întreţinut de normele sociale, în condiţiile în care achiziţionarea unei locuinţe era deseori văzută ca o condiţie prealabilă pentru o căsătorie. Însă creşterea gradului de îndatorare a dezvoltatorilor imobiliari a început să fie văzută în ultimii ani de autorităţi ca un risc major pentru economie şi sistemul financiar al ţării. Pentru a reduce gradul de îndatorare din sectorul imobiliar, autorităţile de la Beijing au înăsprit, progresiv, începând din 2020, condiţiile de acces la credit pentru dezvoltatorii imobiliari, ceea ce a redus sursele de finanţare pentru dezvoltatorii deja îndatoraţi.
Se estimează că sectorul imobiliar este responsabil pentru 18% până la 30% din Produsul Intern Brut al Chinei, fiind un important motor de creştere pentru a doua economie mondială. Analiştii avertizează însă că sectorul este într-un cerc vicios, care va afecta şi mai mult încrederea consumatorilor, după publicarea datelor privind creşterea modestă a PIB-ului în al doilea trimestru, care a fost cea mai slabă de la debutul pandemiei de Covid-19.