Cea mai bună zi a ofertei Transelectrica. Investorii preferă cel mai mic preţ
Cel mai mai important lucru este faptul că au început marile subscrieri şi pe segmentul marilor investitori (cei ce cumpără de mai mult de 500.000 de lei), ceea ce înseamnă un interes sporit. Este un fapt îmbucurător pentru succesul ofertei, ştiindu-se că marii investitori aşteaptă, de obicei, ultimele două zile pentru a-şi arăta intenţiile.
Gradul de subscriere minim pentru ca oferta Transelectrica să fie considerată un succes este de 70%, iar marilor investitori li s-a rezervat 90% din acţiunile oferite, aşa că aceştia vor decide soarta ofertei. Aceasta este importantă pentru toate celelalte oferte plănuite de Guvern, inclusiv pentru decizia dacă se vor mai ţine sau nu.
Pe de altă parte, peste 78% din subscrierile marilor investitori s-au făcut la preţul minim, de 14,9 lei/ acţiune, ceea ce dă un indiciu clar despre cel mai preferat preţ.
Şi pe tranşa micilor investitori preţul cel mai preferat este cel minim, stabilit în prospectul de ofertă, dar, în cazul lor, nesiguranţa şi agitaţia este mai mare, după cum arată informările periodice ale celei mai transparente oferte publice din istoria Bursei de Valori Bucureşti.
Micii investitori au dat ordine şi în volum plecând de la o acţiune, până la mii de acţiuni, la nu mai puţin de 28 de niveluri de preţ plasate între cel minim şi cel maxim, de 19,2 lei/titlu.
Mecanismul de alocare stabilit prin prospectul de ofertă, stabilieşte un preţ final minim, la care se subscriu cât mai multe acţiuni. Toate ordinele la preţuri mai mari se execută intergral, iar cele la preţuri mai mici nu se execută.
Dacă au fost cerute mai multe acţiuni decât cele oferite, ordinele date chiar la preţul final se execută parţial, după algortimul pro-rata, adică invers proporţional cu gradul de suprasubscriere.
După cum merg lucrurile, tocmai cei care au subscris la preţul minim nu vor primi toate acţiunile ordonate.