Anul 2021 marchează cea de-a 220-a aniversare a uneia dintre cele mai importante complicații din industria ceasurilor de lux: tourbillonul lui Abraham-Louis Breguet.
Mecanism complex și rafinat, invenția din 1801 se află în centrul unei adevărate aventuri umane care, până în prezent, a contribuit la reputația creatorului său, Abraham-Louis Breguet, și a casei sale recunoscută în industria ceasurilor de lux.
Dezvoltat acum 220 de ani de Abraham-Louis Breguet (1747-1823), tourbillonul a fost totdeauna un adevărat magnet pentru pasionații de ceasuri, iar ultimii ani au dovedit că un ceas care are în dotare o astfel de complicație realizată manual poate fi comercializat cu sume impresionante. Considerat una dintre cele mai importante complicații din toate timpurile, tourbillonul continuă să atragă clienți către manufactura Breguet. Tocmai de aceea, el a fost adoptat de multe alte mărci de ceasuri imediat după ce inventatorului său, Breguet, i-a expirat patentul de invenția înregistrat pentru doar 10 ani.
Fascinația pentru invenția lui Breguet derivă chiar din geneza sa: tourbillonul este mai mult decât o simplă operă de artă mecanică – este rezultatul unui studiu precis al fizicii, al unei aventuri umane și al unei interesante istorii industriale. În 2021, manufactura Breguet va aniversa ingeniozitatea fondatorului său și comoara pe care o reprezintă acestă complicație prin diferite evenimente și prezentarea unui nou ceas așteptat pe 26 iunie, ziua exactă în care patentul a fost depus pe masa autorităților de reglementare.
O complicație gândită pentru ceasurile de buzunar
Deși concepută pentru ceasurile de buzunar, mult mai răspândite decât astăzi, invenția lui Abraham-Louis Breguet a revenit în atenția șefilor de companii din industria ceasurilor de lux la mijlocul anilor 1980. Mai mult decât atât, ea a evoluat și a fost plasată în ceasuri mici, de mână, mult mai puțin sensibile la gravitație. Ironic, de atunci tourbillonul s-a dovedit de neoprit și, an de an, câștigă teren. Astăzi, principalul avantaj al unui ceas cu torubillon nu mai constă în precizia sporită, ci în frumusețea acestei invenții geniale.
Breguet, un titan în industria ceasurilor
Abraham-Louis Breguet, născut în 1747 la Neuchâtel, în Elveția, a fost ucenic la început un simplu ucenic în atelierul unui ceasornicar. La vârsta de 15 ani a călătorit în Franța pentru a-și continua ucenicia la Versailles și Paris. În capitala Franței, o metropolă mondială chiar și atunci, tânărul Breguet a obținut o educație academică la colegiul Mazarin. Apoi și-a înființat propria afacere, în 1775 pe Île de la Cité. Fascinând nobilimea franceză prin mecanismele sale ingenioase și nemaivăzute, inclusiv pe Ludovic al XVI-lea și pe regina Marie-Antoinette, deja cunoscutul Abraham-Louis Breguet a devenit o celebritate în toate capitalele majore și mulți au început să-l imite.
În 1793, maestrul ceasornicar a fost nevoit să fugă de excesele revoluției franceze și să caute refugiu în țara sa natală. A locuit în Elveția, mai întâi la Geneva, apoi la Neuchâtel și, în cele din urmă, la Le Locle. Aici a continuat căutarea unor noi soluții de a face ceasurile cât mai exacte. Cum legea gravitației avea efecte adverse aparent imposibil de contracarat, Breguet a ales să „îmblânzească” efectele acesteia. Așa a apărut un proiect pe care chiar el l-a numit „Tourbillon”.
Conform dicționarelor din secolul al XIX-lea cuvântul ales se referea fie la un sistem planetar și la rotația acestuia pe o singură axă, fie la energia care determină rotația planetelor în jurul soarelui. Acest sens al cuvântului este departe de semnificația sa modernă de „rotație violentă” sau „furtună incontrolabilă”. Conform istoricilor casei Breguet fondatorul manufacturii „a ales un cuvânt pe care l-ar alege doar cineva care a observat lumea înainte de a o imita. În acest sens, Breguet seamănă cu filozofii din secolul al XVIII-lea care considerau ceasornicăria drept o creatoare a unui microcosmos. De fapt, este relativ ușor de observat o constelație în miniatură în mecanismul care asamblează dispozitivele pentru reglare și transfer într-o carcasă mobilă care se rotește la fel de constant ca orice planetă.
Ca o consecință a minunii tehnice pe care o reprezintă torubillon-ul mecanic existent în multe dintre ceasurile de lux, mii de piese cu prețuri impresionante sunt comercializate astăzi în special de industria elvețiană a ceasurilor. Unul dintre acestea, realizat chiar de manufactura Breguet anul trecut, poartă numnele Classique Double Tourbillon Quai de l’Horloge și a fost prezentat pasionaților în luna septembrie a anului trecut.