Chimcomplex a pus în funcțiune cea mai eficientă instalație de cogenerare din Europa

Economica.net
04 07. 2015
01_07_chimcomplex_655x360_22304400

‘Această instalaţie de cogenerare, considerată vârf de tehnologie la nivel mondial, unică în România din punct de vedere al randamentului, produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg municipiul Râmnicu Vâlcea, municipiul Focşani şi de două ori mai mult decât necesarul municipiului Oneşti. Testele au arătat că eficienţa globală depăşeşte 91%’, a declarat vineri pentru AGERPRES Ştefan Vuza, preşedintele Grupului SCR, proprietarul Chimcomplex.

Potrivit acestuia, din punct de vedere al impactului asupra mediului, ‘urmare a economiilor anuale de gaze naturale generate de implementarea proiectului, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 tone pe an’.

Noua instalaţie de cogenerare de pe platforma industrială Chimcomplex urmează finalizării în anul 2009 a unei alte investiţii energetice cu profil de cogenerare, respectiv o instalaţie care, alimentată cu gaze naturale şi hidrogen obţinut din surse regenerabile, produce energie electrică şi termică necesare în procesele de fabricaţie ale firmei din Borzeşti.

‘Randamentul energetic de peste 90% al acelei instalaţii revoluţionare în domeniu, creaţie după trei ani de inovare, cercetare şi proiectare a unei echipe de specialişti din combinatul nostru în parteneriat cu cei ai unei firme elveţiene, a determinat acţionariatul şi administraţia Chimcomplex să continue proiectul ce viza diminuarea semnificativă a costurilor energetice. Această nouă instalaţie de cogenerare are un randament energetic superior primei şi este de mai mare capacitate’, a precizat pentru AGERPRES Dumitru Coman, directorul general al firmei din Borzeşti.

În urma celor două investiţii, Chimcomplex Oneşti şi-a redus costurile energetice cu 42% şi a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice din Europa. Practic, în prezent, Chimcomplex produce sută la sută energie termică şi 40% din energia electrică necesară propriilor procese de fabricaţie.

În propriul Departament de inovare, cercetare şi proiectare, specialiştii Chimcomplex lucrează în parteneriat cu universităţile tehnice din Bucureşti şi Iaşi la finalizarea a 27 de noi proiecte, ‘cele mai multe premiere în domeniu’, pe care acţionariatul firmei le doresc ‘implementate în următorii şase ani’, potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie Vergiliu Băncilă.

‘Valoarea acestor proiecte, la unison cu proiectul de înfiinţare a unor clustere cu instituţii de învăţământ superior din România şi alte două firme de profil chimic din România, vor permite accesarea de fonduri europene în exerciţiul financiar 2015 – 2020’, a indicat Vergiliu Băncilă.

Nu în ultimul rând, proprietarul Chimcomplex Borzeşti, Ştefan Vuza, a anunţat că intenţionează să participe la privatizarea Oltchim Râmicu Vâlcea, deoarece combinatul chimic vâlcean are în continuare potenţial.

‘Credem că platforma de la Oltchim are în continuare potenţial, este nevoie doar de acel catalizator care să integreze energiile celor două echipe. Noi credem că acest catalizator poate fi aşezat în interiorul echipei de la Oltchim împreună cu Chimcomplex. Sper ca statul român să ia în considerare pentru Oltchim soluţia integrării în Compania Română de Chimie, cu efecte atât în plan strategic, în plan social, dar mai ales cu efecte în ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a acestei ţări’, a argumentat directorul general al Chimcomplex, Dumitru Coman.

Chimcomplex Borzeşti, parte a Grupului SCR având capital integral românesc, este unul din cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est, cu o experienţă de 55 de ani în industria chimică.

În primele doua trimestre ale acestui an, profitul realizat de Chimcomplex Borzeşti a fost de 14,5 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 102 milioane de lei.