Cea mai lungă linie feroviară de mare viteză din lume a fost testată

Cea mai mare linie feroviară de mare viteză din lume, cu o lungime de 2.298 kilometri, a fost testată în weekend în China, iar prima călătorie cu pasageri ar trebui să aibă loc în următoarele două zile, potrivit agenţiei Xinhua, preluată de Bloomberg.
Economica.net - lun, 24 dec. 2012, 09:10
Cea mai lungă linie feroviară de mare viteză din lume a fost testată

Trenurile de mare viteză vor lega Beijingul de oraşul Guangzhou, situat în sudul Chinei, cu o viteză medie de 300 kilometri pe oră, potrivit Xinhua.

Durata călătoriei va fi de trei ori mai scurtă, de la 24 de ore la 8 ore.

China accelerează din nou investiţiile în sectorul feroviar după implementarea unei serii de măsuri suplimentare de siguranţă în urma accidentului din iulie 2011 din Wenzhou, când două trenuri de mare viteză s-au ciocnit pe un viaduct, provocând moartea a 40 de persoane.

Investiţiile în căi ferate au crescut cu 250% în primele zece luni ale acestui an, odată cu stimulentele fiscale introduse de guvern pentru a întări creşterea economică.

Linia de mare viteză testată în acest weekend va fi prelungită până la Hong Kong şi poate fi considerată un competitor serios pentru operatorii de zboruri regionale China Souther Airlines şi Air China. Un bilet la clasa economy pentru un zbor între oraşele conectate de noua linie feroviară costă 1.620 yuani, echivalentul a 260 de dolari, în timp ce un tichet pe noile trenuri rapide va costa 865 yuani (138 dolari) la clasa a doua, respectiv 1.388 yuani (222 dolari).

Între Beijing şi Guangzhou, trenurile de mare viteză vor trece prin alte oraşe importante, inclusiv Zhengzhou, Wuhan şi Changsha.

Ministerul Căilor Ferate din China nu a publicat informaţii privind valoarea investiţiei pentru noua linie, însă există date parţiale. Secţiunea Wuhan-Guangzhou, care are o lungime de 1.069 kilometri şi a intrat în exploatare cu un an în urmă, a costat 116,6 miliarde yuani, echivalentul a 18,7 miliarde de dolari.

O altă linie feroviară de mare viteză de mare importanţă în China, conexiunea de 1.318 kilometri dintre Beijing şi Shanghai, funcţionează din iunie 2011 şi a costat 220,9 miliarde yuani, adică 35,4 miliarde dolari.

Cheltuielile publice alocate de guvernul chinez infrastructurii feroviare au crescut la 516 miliarde yuani (82,7 miliarde dolari) în 2012, faţă de un buget de 406 miliarde yuani prevăzut la începutul anului.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...