Cea mai mare achiziţie publică se amână. De ce sunt scoşi românii din afacerea celor 51 de trenuri de metrou
Depunerea ofertelor pentru licitaţia de 350 de milioane de euro pentru achiziţia a 51 de trenuri ce vor rula pe Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon se amână trei săptămâni, pentru 15 octombrie. „Termenul de primire a ofertelor sau a cererilor de participare a fost modificat, astfel noul termen este de 15.10.2014, ora 10:00”, arată reprezentanţii Metrorex. Directorul Regiei Aurel Radu precizează, pentru ECONOMICA.NET, că a fost necesară decalarea depunerii ofertelor pentru că „mai multe firme au cerut clarificări suplimentare legate de caietul de sarcini şi, în plus, ne-a venit foarte greu decizia CNSC de respingere a contestaţiei Astra”, spune Radu.
Astra Vagoane Călători a contestat prevederile caietului de sarcini, pe motiv că acestea exclud companiile româneşti de la licitaţie. Aceasta a fost însă respinsă. Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici.
Achiziţia Metrorex este împărţită în trei contracte subsecvente: 13, 13, respectiv 25 de trenuri. Legea achiziţiilor publice prevede că participantul la licitaţie trebuie să aibă o cifră de afaceri de până la două ori cel mai mare contract subsecvent, adică 300 de milioane de euro, potrivit calculului de mai sus. Metrorex a ales să impună în caietul de sarcini maximul prevăzut de lege şi nicio companie din România nu îndeplineşte aceste condiţii.
Nici măcar asamblare în România, decât dacă străinii se „îndură”
Mai mult, fabricile din România ar putea să nu câştige nimic dacă licitaţia ar fi câştigată de un producător străin, cel mai probabil scenariu, nici măcar la asamblare, precum în cazul fericit al trenurilor CAF de pe Magistrala 2. Autoritatea Naţională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achiziţiilor Publice(ANRMAP) nu a acceptat impunerea niciunui procent de offset în caietul de sarcini. Metrorex ar fi dorit să puncteze suplimentar ofertantul care să asigure măcar 15% offset, adică măcar 15% din trenurile cumpărate să fie produse/asamblate/să conţină piese din România.
”Utilizarea de factori de evaluare sau de condiții prin care se urmăreşte favorizarea produselor fabricate în România faţă de produsele fabricate în celelalte state ale UE, reprezintă o încălcare a Tratatului privind UE şi a tratatului privind funcţionarea UE şi poate conduce la declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infrigement”, se arată în răspunsul ANRMAP pentru ECONOMICA.NET.
În Europa, procedura de achiziţie publică permite în mod uzual impunerea unui offset de până în 10%.
Potrivit criteriilor de evaluare, preţul reprezintă partea predominantă în licitaţie, acordându-se 120 de puncte, adică 60% din total. Alte 80 de puncte se acordă pentru criteriile tehnice, cu 40% pondere în total.
Ultima achiziţie masivă a Metrorex a fost cea a trenurilor spaniole CAF. Pentru 16 trenuri, se plătesc 97 milioane de euro. Doar 25% din această sumă este plătită de Regie, restul fiind finanţare europeană nerambursabilă.
În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 16 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite şi un număr de 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.