Cea mai mare bancă din Republica Moldova a raportat un profit în creştere cu 11%, în primele nouă luni din 2024, până la 57 milioane de euro

06 11. 2024
foto Giorgi Shagidze CEO maib

Creşterea profitului net a fost determinată, în principal, de avansul veniturilor nete din dobânzi şi de creşterea câştigurilor nete din schimbul valutar. Rezultatele obţinute au fost consolidate în trimestrul trei de un profit net de 399 milioane lei moldoveneşti, echivalentul a 20,7 milioane euro, în creştere cu 21,4% faţă de acelaşi trimestru din 2023. În trimestrul al treilea, Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost de 20,6%, comparativ cu 17,8% în trimestrul 3 din 2023, reflectând performanţa înregistrată anul acesta, scrie Agerpres.

„Sunt foarte mulţumit de performanţa maib, care demonstrează capacitatea noastră de a menţine profitabilitatea indiferent de ciclul economic. Am înregistrat o nouă creştere trimestrială a utilizării canalelor digitale de interacţiune cu clienţii noştri. Peste 70% din împrumuturile persoanelor fizice au fost acordate în trimestrul 3 online şi avem peste 722.000 de utilizatori activi. Toate acestea subliniază succesul eforturilor noastre în domeniul digitalizării”, a declarat directorul general de la maib, Giorgi Shagidze.

Maib are în vedere o expansiune internaţională cu o ofertă exclusiv digitală în România, axată pe relaţionarea cu diaspora şi extinderea ulterioară a serviciilor pe piaţa de consum din România.

Maib deserveşte aproape o treime din populaţia Republicii Moldova. Începând cu 2018, cel mai mare acţionar al maib este HEIM, un consorţiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de capital privat axat pe pieţele emergente din Europa.