UPDATE – Cea mai mare bancă din România umblă la comisioane după limitarea plăților cash și introducerea impozitului pe cifra de afaceri. Au urmat-o și alte bănci. Soluții pentru comision zero și cum ajută Black Friday
Partidul Social Democrat(PSD) pune în practică o mai veche idee promovată de strategii săi din domeniul economic și financiar: limitarea tranzacțiilor cu numerar. Astfel, din 11 noiembrie, persoanele fizice vor mai putea face plăți cash de maximum 5.000 de lei către firme, în timp ce tranzacțiie între două persoane juridice sunt limitate la 1.000 de lei , conform legii.
Citeşte şi
Unul dintre efectele acestei decizii, contestate pe mai multe voci din mediul de afaceri și din politică, este creșterea comisioanelor bancare pentru tranzacții, venită și pe fondul altor modificări aduse Codului Fiscal, mai ales cea prin care se introduce un impozit suplimentar pe veniturile băncilor, care vor plăti 2% din venituri către stat.
Până acum, doar liderul sistemului bancar, Banca Transilvania, a anunțat public că majorează aproape toate comisioanele, fapt care l-a determinat pe premierul Marcel Ciolacu să spună că este vorba de lăcomie și că va convoca o întâlnire cu bancherii și instituțiile abilitate în domeniul financiar. În spiritul multor altor măsuri luate de Guvern se ia în calcul inclusiv plafonarea comisioanelor.
De menționat că Banca Transilvania nu a mai umblat la comisioane de aproximativ doi ani, conform informațiilor Economica.
Cea mai importantă modificare de comisioane în cazul BT este cea aplicată tranzacțiilor între persoane fizice și persoane juridice sau între două persoane fizice. Dacă până acum plăteai 2,5 lei pentru încasare și 5 lei pentru transfer, acum comisioanele au ajuns la 10 lei pentru încasare și 20 de lei pentru transfer.
Modificările aduse de BT pot fi accesate integral AICI
În afară de BT, rezultă dintr-o analiză Economica, au operat modificări, însă doar pentru unele comisioane aplicate firmelor, și alte bănci. În cazul persoanelor fizice, reiese din datele consultate de noi, fata de mai 2023, doar Intesa Sanpaolo a mai operat modificări, prin uniformizarea comisionului de tranzacție la 21 de lei, indiferent de sumă. Pe de altă parte, în general mutările liderului pieței sunt urmate și de ceilalți jucători, ceea ce înseamnă că este de așteptat ca și alte bănci să majoreze comisioanele.
Piața are soluții pentru comisioane zero. Dispariția clasicelor ghișee nu înseamnă că au dispărut tranzacțiile cu cash
Cu toate acestea, concurența relativ ridicată pentru banii populației a făcut ca piața să dezvolte soluții avantajoase pentru cei care aleg să achiziționeze pachete de cont curent și, mai ales, să își încaseze salariile prin banca respectivă. Mai mult, Raiffeisen a lansat anul acesta un cont curent care presupune 0 taxe și comisioane pentru tranzacții, cu singura condiție ca deținătorul contului și facă cel puțin o tranzacție lunar. Dacă acea tranzacție nu are loc se plătește un abonament de 10 lei.
Aceasta este singura ofertă de pe piață practic fără condiționări care este și disponibilă oricând. O altă bancă ce a făcut un obicei din a lansa oferte de cont curent, mai ales în perioada de Black Friday, este Unicredit. Banca oferă pachete de cont curent cu costuri 0 toată viața. Ofertele sunt segmentate pe vârste, iar pachete se numesc Genius Young, GeniusCont Classic si GeniusCont Pensionar.
Mai departe, alte bănci mari au pachete de cont curent ce nu presupun plata unor comisioane pentru cei care aleg să își încaseze salariul prin respectiva instituție de credit (virare salariu). Pentru aceste oferte, însă, se plotește un comisioan lunar, un fel de abonament. Cel mai cunsocut astfel de produs (primul din România) este ING Card Complet cu virare venit. Pentru 9 lei pe lună, clientul beneficiază de comisioane 0 pentru tranzacții și operațiuni. Și BRD are o ofertă asemănătoare, denumită Pachet Card Zi cu Zi, care are și comision de administrare 0 și care presupune doar virarea venitului la banca respectivă.
VEZI aici toate comisioanele pe tranzacții, încasări și retragere de numerar percepute de bănci
Amintim că, deși majoritatea băncilor au eliminat posibilitatea de a face tranzacții cu numerar la ghișeu, aceste operațiuni sunt în continuare posibile. Toate băncile dispun de automate unde se pot depune sau retrage bani, iar, în același timp, toate băncile au aplicații (parte dintre ele foarte intuitive) prin care se pot face tranzacții chiar în condiții de comisionere mai bune decât de la automat.