Cea mai mare baterie din lume, finanţată de Elon Musk, racordată la reţeaua electrică din Australia

Economica.net
01 12. 2017
20150211151941_elon_musk_tesla_motors_40349300

Bateria litiu-ion a fost furnizată de Tesla, constructorul de automobile electrice înfiinţat de Elon Musk, şi va putea să alimenteze cu electricitate aproximativ 30.000 de locuinţe, în asociere cu Neoen, liderul francez din domeniul energiilor regenerabile.

Statul Australia de Sud a fost în întregime privat de electricitate în 2016, în urma unor vânturi violente şi ploi torenţiale.

Elon Musk s-a angajat să implementeze acest proiect în mai puţin de 100 de zile, promiţând că îl va ceda în regim de gratuitate dacă nu va respecta acest termen. În cele din urmă, proiectul a fost finalizat în avans.

‘Australia de Sud este de acum înainte lider mondial în domeniul energiei regenerabile fiabile, alimentând locuinţe şi companii timp de 24 de ore din 24’, a declarat prim-ministrul acestui stat australian, Jay Weatherill.

Bateriile powerpack construite de Tesla, capabile să stocheze energie, au fost conectate la parcul eolian Neoen din Hornsdale.

Stocarea este una dintre cheile tranziţiei energetice pentru a permite absorbirea surplusului de curent electric produs în anumite perioade pentru a îl reinjecta apoi în reţea în momentul în care cererea de electricitate este foarte mare şi, deci, pentru a optimiza producţia intermitentă oferită de sursele regenerabile.

Bateria, de o capacitate de 100 MW/129 MWh, este instalată în localitatea rurală Jamestown, la nord de oraşul Adelaide. Potrivit unui furnizor australian de energie, Australian Energy Market Operator (AEMO), ea a furnizat 70 MW de energie stocată, joi.

Sistemul va permite eliminarea penuriilor de electricitate şi va ajuta reţeaua electrică să facă faţă cererilor mari de energie pe durata valurilor de căldură din vara australă, aşa cum se întâmplă în perioada actuală.

Tesla speră că proiectul va servi de model pentru lumea întreagă. Rapiditatea implementării ‘arată că o soluţie energetică durabilă este posibilă’, au transmis reprezentanţii companiei.

În 2016, temperaturile extrem de ridicate, asociate cu furtuni puternice, au provocat întreruperi ale aprovizionării cu energie electrică în anumite regiuni australiene.

AEMO a repus în funcţiune anumite centrale pe gaze, închise în urmă cu câţiva ani, pentru a întări sistemul de alimentare electric pe coasta orientală a Australiei în timpul sezonului de vară.

Această ţară-continent este unul dintre cei mai mari producători de cărbune şi de gaze din lume şi pana totală de electricitate înregistrată în statul Australia de Sud a readus în discuţie chestiunea securităţii energetice a ţării.

Vechile centrale pe cărbune au fost închise. Confruntate cu cererea mare de export a gazului australian, autorităţile se declară îngrijorate în privinţa unei posibile penurii energetice în anii viitori.