Cea mai mare centrală solară termică din America Latină a fost inaugurată în Chile

Chile a inaugurat marţi prima centrală termică solară din America Latină în deşertul Atacama, cea mai uscată şi mai însorită din lume, un proiect care ar trebui să ajute ţara să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon la orizontul anului 2050, informează AFP.
AGERPRES - mie, 09 iun. 2021, 09:07
Cea mai mare centrală solară termică din America Latină a fost inaugurată în Chile

Într-o zonă circulară de peste 700 de hectare, 10.600 de oglinzi înconjoară un turn înalt de 250 de metri, al cărui vârf este ţinta razelor soarelui, scrie Agerpres.

Un rezervor ce conţine săruri topite este astfel încălzit la peste 560 de grade pentru a produce abur care acţionează o turbină ce generează 110 megawaţi de energie electrică curată.

Această infrastructură este legată la o centrală fotovoltaică adiacentă, iar cele două oferă împreună un total de 210 megawaţi de energie regenerabilă.

Acest proiect, denumit „Cerrado dominador” are particularitatea de a putea opera 24 de ore pe zi, chiar şi în zilele neînsorite, deoarece sărurile topite generează energie timp de 17.5 ore.

„Acest lucru ne va permite să economisim anual peste 600.000 de tone de emisii de CO2. Este echivalentul a ceea ce emit 300.000 de maşini într-un an”, a declarat preşedintele chilian Sebastian Pinera la lansarea proiectului, a cărui construcţie a început în 2014.

Acest proiect al companiilor spaniole Abengoa şi Acciona a fost construit în apropierea municipiului Maria Elena, situat la aproximativ 200 de kilometri est de oraşul de coastă Antofagasta, în mijlocul deşertului Atacama, la aproximativ 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Pinera a declarat că acesta este un nou pas în angajamentul Chile de a-şi reînnoi matricea energetică până în 2050 şi de a atinge la acea dată neutralitatea carbonului prevăzută în Acordul de la Paris, adică să fie o ţară fără emisiile nete de CO2.

Chile intenţionează, de asemenea, să devină un nume de referinţă în producţia de hidrogen verde, ce face obiectul unui consens larg în întreaga lume în calitate de combustibil destinat înlocuirii combustibililor fosili poluanţi.

La forumul climatic CEM12 / MI6, pe care Chile l-a găzduit virtual, această ţară s-a angajat alături de Marea Britanie, Australia şi Uniunea Europeană să promoveze hidrogenul verde drept combustibil.

Te-ar mai putea interesa și
Elon Musk afirmă că Farage ar trebui să demisioneze din funcţia de lider al partidului Reform UK
Elon Musk afirmă că Farage ar trebui să demisioneze din funcţia de lider al partidului Reform UK
Miliardarul american Elon Musk a declarat duminică că deputatul britanic Nigel Farage ar trebui să demisioneze din funcţia de lider al partidului de extremă dreapta Reform UK, la doar câteva......
Nicuşor Dan: Călin Georgescu are o şansă la CEDO
Nicuşor Dan: Călin Georgescu are o şansă la CEDO
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că fostul candidat la funcţia de preşedinte al României Călin Georgescu ...
Circulația turistică a românilor către Bulgaria și Grecia va crește cu 40% în 2025, datorită intrării în spațiul Schengen terestru – touroperator
Circulația turistică a românilor către Bulgaria și Grecia va crește cu 40% în 2025, datorită intrării în spațiul ...
Datorită intrării României în spațiul Schengen terestru, touroperatorul IRI Travel anticipează o creștere de 40% a ...
Ţările de Jos: Ninsorile perturbă traficul rutier şi aerian
Ţările de Jos: Ninsorile perturbă traficul rutier şi aerian
Ninsorile care au afectat duminică regiuni extinse din Ţările de Jos au provocat perturbări în transporturi, inclusiv ...