Cea mai mare companie de cărbune din lume mizează pe fotovoltaice

24 03. 2021
_Coal_India_Limited_Temporarily_Suspends_Operations

Potrivit sursei citate, Coal India Limited (CIL) intenționează să investească într-un proiect de energie solară de 3.000 MW într-o asociere cu NLC India, companie energetică de stat axată pe producția de cărbune și, ulterior, de energie electrică.

CIL dorește, de asemenea, să concureze la licitațiile pentru alocarea de capacitate pe fotovoltaic din India și să câștige proiecte oferind cele mai mici prețuri pentru energia curată.

Această atitudine marchează o schimbare majoră pentru firmă, care extrage cea mai mare parte a cărbunelui produs în India, notează BBC.

Emisiile de CO2 au scăzut în India, pentru prima dată în ultimele decenii, iar întrebarea este, și pentru această țară, dacă schimbările climatice suprapuse pe efectele crizei coronavirus vor conduce la închiderea cărbunelui.

“În cărbune, după cum știți, business-ul nostru va scădea în următoarele două-trei decenii. Fotovoltaicul va preșua din cota cărbunelui încet-încet și va fi o sursă majoră de energie în anii ce vin”, a spus președintele CIL, Pramod Agarwal, într-un interviu acordat Reuters.

Proiectul fotovoltaic al companiei, derulat cu NLC, va valora 125 miliarde de rupii (1,73 miliarde de dolari), CIL urmând să investească aproximativ jumătate din această sumă până în 2024.

Grupul a închis 82 de mine trei ani (date din martie 2020) și și-a redus forța de muncă cu 18.600 de angajați.

Agarwal a spus că se așteaptă la reduceri suplimentare ale forței de muncă, cee ace va genera economii care vor fi reinvestite în fotovoltaic.

În prezent, India folosește aproximativ un miliard de tone de cărbune anual, fiindal doilea consumator din lume, după China. CIL este de departe cel mai mare producător din țară, compania urmând să producă 710 milioane de tone de cărbune în anul 2021, potrivit ministerului indian al cărbunelui. Mai mult decât au produs toate companiile americane din sectorul cărbunelui în 2019, conform cifrelor Agenției SUA pentru Energie.

India speră la o schimbare semnificativă a mixului său energetic în următorii ani pentru a-o ajuta să-și îndeplinească obiectivele climatice. Țara este semnatară a Acordului de la Paris privind schimbările climatice și s-a angajat să își reducă emisiile cu până la 35% până în 2030 față de nivelurile din 2005.

Anul trecut, emisiile țării au scăzut pentru prima dată în ultimele decenii. Deși situația a fost generată de măsurile stricte e lockdown care urmare a pandemiei Covid-19, cererea mai mică de cărbune a fost, de asemenea, un factor al scăderii.

India speră să ajungă la 175.000 MW capacitate instalată în regenerabil până anul viitor, cu un obiectiv de 450.000 MW până la sfârșitul deceniului.