Cea mai mare companie europeană de medicamente generice – Novartis va lista Sandoz la Zurich

Novartis a anunţat joi scindarea Sandoz şi listarea diviziei de medicamentele biosimilare la Bursa de la Zurich, pentru a crea cea mai mare companie europeană de medicamente generice, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 25 aug. 2022, 14:09
Cea mai mare companie europeană de medicamente generice - Novartis va lista Sandoz la Zurich

„Atât pentru medicamentele inovatoare cât şi pentru afacerea Sandoz, scindarea va permite concentrarea pe realizarea unor strategii independente de creştere”, a anunţat grupul elveţian Novartis, scrie Agerpres.

Un grup Sandoz de sine stătător va avea sediul în Elveţia, va fi listat la Bursa de la Zurich şi va beneficia de un program de certificate de depozit americane (ADR) în Statele Unite, a precizat Novartis.

Tranzacţia ar urma să fie finalizată în semestrul doi din 2022, în funcţie de condiţiile de pe piaţă şi de aprobarea acţionarilor.

„Sandoz va deveni compania europeană numărul unu de medicamente generice cotată la bursă şi un lider global leader în medicamentele biosimilare, cu sediul în Elveţia”, a declarat preşedintele Novartis, Joerg Reinhardt.

Anul trecut, Sandoz a avut vânzări de 9,6 miliarde de dolari, iar luna trecută Novartis a estimat că vânzările în 2022 vor fi aproximativ la acelaşi nivel.

În prezent, Novartis este în proces de restructurare, urmând a renunţa la 8.000 de angajaţi, sau aproximativ 7,4% din forţa sa de muncă la nivel global.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că fondurile de investiţii Blackstone şi Carlyle discută posibilitatea de a-şi uni forţele pentru a face o ofertă de preluare a Sandoz, companie care ar putea fi evaluată la 25 de miliarde de dolari.

În toamna anului trecut, Novartis a anunţat că a demarat o procedură de revizuire strategică a diviziei Sandoz, în cadrul căreia va explora toate opţiunile, de la păstrarea afacerii şi până la vânzare, în contextul creşterii presiunilor în sectorul medicamentelor generice.

Sandoz a suferit în ultimii ani de pe urma eroziunii preţurilor şi intensificării competiţiei iar vânzările sale au stagnat. Însă pandemia de Covid-19 a fost o lovitură pentru Sandoz deoarece măsurile sanitare şi distanţarea socială au redus cererea pentru medicamentele sale împotriva tusei şi răcelii.

Te-ar mai putea interesa și
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. Și colaborarea cu stațiile ITP a fost afectată....
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...