Cea mai mare firmă de investiţii din lume a găsit doar două oportunităţi care să-i satisfacă criteriile de plasament la Bursa din Bucureşti: BRD şi Romgaz (SNG), în care are acţiuni în valoare totală de 10,04 milioane de lire sterline (14 mil. euro, sau 60 de milioane de lei).
„Normalizarea condiţiilor de creditare în România va duce la posibilitatea creşterii veniturilor (BRD, n.r.) şi conferă potenţial de creştere acţiunii”, se spune în cel mai recent raport semestrial al fondului (31 martie).
Plasamentul a fost făcut prin fondul de investiţii destinat aşa ziselor pieţe de frontieră, BlackRock Frontiers Investment Trust, cu active totale de 162 de milioane de lire sterline (220 mil. euro), potrivit raportului interimar lunar pe august.
Expunerea pe România a BlackRock Frontiers Investment Trust este, însă, substanţială, de 6,2% din totalul activelor. Cele două companii româneşti sunt plasate în primele 10 deţineri ca mărime în portofoliul fondului. Pachetul BRD acoperă 3,2% din activele fondului, iar pachetul SNG 3%, ce ledouă titluri fiind pe locurile 4, respectiv 7 în TOP 10 deţineri.
SNG este a doua, iar BRD este a patra cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) după capitalizare, cu o valoare de piaţă de 2,65 şi respectiv 1,72 miliarde de euro.
România este pe locul 7 în topul celor 15 ţări cu alocări de peste 2% din activele fondului, după Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka (toate trei cu expuneri de peste 10%), Kuwait, Argentina şi Vietnam.
BlackRock este cea mai mare firmă de administrare a investiţiilor private din lume, cu active de peste 4.720 miliarde de euro.
Din topul celor mai mari dministratori de investiţii din lume, Vanguard Asset Management se remarcă prin deţinerea de obligaţiuni de stat româneşti de circa două milioane de lei.
BNY Mellon Invest Management este banca prin care s-au vândut în străinătate acţiunile convertite în certificate globale de depozt (GDR) în ofertele publice iniţiale ale Romgaz (SNG) şi Electrica (EL). Mai mulţi acţionari străini şi-au convertit, de asemenea acţiunile FP în GDR-uri pentru a şi le vinde mai uşor la Londra.
La rândul său, JP Morgan a promovat, anul trecut, titlurile de stat românești la categoria recomandată investițiilor, inclusiv prin includerea lor în portofoliul indicelui GBI-EM Global Diversified Investment Grade, cu o pondere de aproximativ 2%.