Sindicatul feroviar RMT a indicat la începutul lunii iunie că peste 50.000 de angajaţi ai sistemului feroviar britanic nu vor mai munci ”în timpul celui mai mare conflict sectorial din 1989”, cerând în special creşteri salariale în concordanţă cu inflaţia galopantă, scrie News.ro.
Pe lângă salarii, RMT denunţă deteriorarea condiţiilor de muncă şi ”miile de concedieri” planificate de nenumăratele companii feroviare private care alcătuiesc sectorul din Marea Britanie.
Marţi va fi cea mai mare zi de mobilizare, în timp ce angajaţii de la metroul londonez sunt chemaţi şi ei să iasă în stradă, iar TfL, operatorul de transport al capitalei, anunţă evitarea deplasărilor.
Greva va continua joi şi sâmbătă, dar manifestaţii vor avea loc în fiecare zi până duminică, avertizează TfL. Pentru britanici, greva va intensifica situaţia tensionată de pe aeroporturi din ultimele săptămâni, unde s-au format cozi lungi şi sute de zboruri au fost anulate.
Guvernul urmează să se întrunească marţi. Premierul britanic Boris Johnson a făcut apel la ”un compromis rezonabil pentru binele poporului britanic şi al angajaţilor sistemului feroviar”.
Executivul a încercat să aducă sindicatele şi companiile feroviare la masa negocierilor, dar RMT a considerat ca fiind ”inacceptabile” propunerile făcute de angajatori.
Greva ”va aduce suferinţă şi haos pentru milioane de utilizatori”, a afirmat ministrul Transporturilor, Grant Shapps, criticat atât de sindicate, cât şi de opoziţia laburistă pentru că nu s-a aşezat el însuşi la masa negocierilor. Citeşte tot articolul pe News.ro.