Cea mai mare hartă a materiei negre din Univers, realizată de cercetători FOTO
Rezultatele acestor observaţii erau anticipate de mult timp, informează AFP. Ele au la bază simulări informatice, dar erau dificil de verificat, ţinând cont de faptul că materia neagră este, prin natura ei, invizibilă, au explicat Catherine Heymans, de la Universitatea Edinburgh din Scoţia, şi Ludovic Van Waerbeke, de la Universitatea British Columbia din Canada, principalii autori ai studiului.
Cei doi savanţi şi-au prezentat studiul la conferinţa organizată de American Astronomical Society, reunită în această săptămână în oraşul Austin, din statul american Texas.
Astronomii au realizat această hartă analizând circa 10 milioane de galaxii din patru regiuni diferite ale cerului şi care se află la o distanţă de 6 miliarde de ani lumină (un an lumină are 9.460 miliarde de kilometri).
Pentru a identifica materia neagră, ei au studiat distorsiunile luminilor emise de aceste galaxii, care sunt deviate de structuri de materie neagră, în drumul lor prin spaţiu către Terra.
Acesta a fost primul proiect de observare a materiei negre, la scală uriaşă, analizând Universul în toate direcţiile.
Proiectul, denumit Canada-France-Hawaii Telescope Lensing Survey (CFHTLenS), are la bază imaginile galaxiilor acumulate timp de cinci ani.
În afara materiei negre, Universul este format şi din materie vizibilă (4-5%) şi din energie neagră (70%), o forţă misterioasă care explică fenomenul de accelerare a expansiunii cosmosului.