Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori, transmite Reuters. Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie.
Este o vorba de un nivel al inflaţiei care depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să ajungă la 2,7% în luna aceasta. Creşterea inflaţiei în zona euro în august se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare de două cifre, cu un avans 15,4%, în timp ce preţurile la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2,7%, cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 2%, iar preţurile la servicii au crescut cu 1,1%.
Cu toate acestea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 1,6% în august, de la 0,9% în iulie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a urcat până la 1,6%, de la 0,7%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 septembrie.
Luna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie „mai mică, dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică. Tensiunile generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă, atât Banca Centrală Europeană (BCE) cât şi Rezerva Federală a SUA (Fed), Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.
Cu toate acestea, analiştii şi economiştii ING Bank spun că, în ciuda faptului că „inflația este cu mult peste obiectivul din august, acest lucru nu va face o mare impresie asupra Băncii Centrale Europene. Da, presiunile prețurilor sunt în creștere, dar această mișcare dramatică supraestimează evoluția inflației de bază”. Inflația de bază a fost redusă în luna iulie, din cauza schimbării perioadei de vânzări de anul trecut și a altor factori statistici mai mici. Datele își arată adevăratele culori în august, cu o citire de 1,6%. Modificarea perioadei de vânzări de anul trecut și creșterea TVA din Germania au fost principalii factori care au condus la creșterea prețurilor bunurilor industriale neenergetice de la 0,7 la 2,7%. Aceste efecte sunt temporare, iar creșterea inflației serviciilor a fost mult mai mică, de la 0,9 la 1,1%. Da, presiunile prețurilor sunt în creștere, dar mișcarea dramatică a lunii august supraestimează evoluția subiacentă a inflației.
„Rata generală ridicată s-a datorat ratei de bază mai ridicate și creșterii anuale a alimentelor, precum și a prețurilor la energie. Acestea din urmă au fost oarecum o surpriză în ultimele luni: creșterea prețurilor la gaz și creșterea continuă a prețurilor la benzină, deși prețurile petrolului Brent au început să se niveleze. Acest lucru are potențialul de a împinge inflația generală mai mare spre sfârșitul anului” spun specialiştii ING Bank.
În pofida creșterii inflației de bază și a creșterii în continuare a inflației globale, aceasta nu este menită să influențeze BCE către o poziție mai șubredă înainte de ședința din septembrie de săptămâna viitoare. Acestea au fost mișcări pe scară largă, deși magnitudinea este mai mare decât s-ar fi așteptat majoritatea. Președintele BCE, Christine Lagarde, a menționat în repetate rânduri că BCE nu va acționa asupra inflației temporare. Inflaţia publicată astăzi nu a oferit prea multe dovezi ale unei inflații structurale mai mari. Proiecțiile macro prezentate la ședința de săptămâna viitoare probabil că nu au văzut încă prea multă presiune ascendentă.
„Acest lucru nu înseamnă că nu există un risc pozitiv pentru perspectivele inflației. Singurul semn de întrebare este în jurul valorii de trecerea prețurilor mai mari de intrare și transport pentru mărfuri, care a fost moderată până acum, dar presiunile prețurilor au devenit anormale în ultimele luni. Cealaltă este dacă redeschiderea sectorului serviciilor va provoca în continuare salturi de preț, așa cum am văzut pentru coaforuri, după primul val. Începem să vedem unele dovezi ale acestui lucru în restaurante și hoteluri, dar nu încă în vacanțe la pachet. Există unele dovezi că acest efect va începe să devină mai proeminent spre sfârșitul anului, așa că țineți-vă bine: inflația are potențialul de a crește de aici”, concluzionează ING Bank.