Cea mai mare pensie de serviciu din Apărare, plătită în aprilie: peste 34.000 de lei brut. A încasat-o un fost magistrat militar

Cea mai mare pensie de serviciu din Apărare, plătită în aprilie 2018, a depăşit 34.600 de lei brut şi a încasat-o un fost magistrat militar, au declarat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale. Toate pensiile din Apărare se plătesc doar de la bugetul de stat.
Cristina Şomănescu - joi, 21 iun. 2018, 20:59
Cea mai mare pensie de serviciu din Apărare, plătită în aprilie: peste 34.000 de lei brut. A încasat-o un fost magistrat militar

Cea mai mare pensie de serviciu din Ministerul Apărării Naţionale şi din alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, plătită în luna aprilie, s-a ridicat la 34.638 lei brut, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Casei de Pensii Sectoriale (CPS) a MApN, care administrează pensiile din Apărare. Pensia a fost încasată de un magistrat militar pensionat, au adăugat reprezentanţii CPS a MApN.

Pensiile din MApN şi din alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv pensiile de serviciu din aceste instituţii, sunt plătite de Casa de Pensii Sectorială a MApN.

În jur de 64.500 de persoane au încasat în aprilie 2018 pensii de serviciu (pentru limită de vârstă, pensie anticipată şi anticipată parţială), plătite de CPS a MApN, au răspuns pentru ECONOMICA.NET oficialii instituţiei.

Pensiile de serviciu plătite în aprilie pensionarilor din Apărare au costat peste 247,29 milioane lei brut. „Cuantumul brut al plăţilor efectuate în luna aprilie 2018 pentru beneficiarii pensiilor de serviciu a fost de 247.295.683 lei”, au spus pentru Economica oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MApN.

Toate pensiile din Apărare se plătesc doar din bugetul de stat.

Pensia de serviciu medie din Apărare, plătită în aprilie 2018, a fost de 3.834 de lei brut, reiese din datele pe care Casa de Pensii Sectorială a MApN le-a transmis ECONOMICA.NET.

Citeşte în Economica şi:

Peste 3.700 de lei a fost pensia specială medie brută din Apărare în 2017, cu 500 de lei mai mare decât în 2016. A fost plătită de toţii românii

Cea mai mare pensie civilă: un magistrat ia peste 56.000 lei brut lunar. Din cât a contribuit, ar fi meritat doar 3.600 lei 

Oficialii Ministerului Apărării Naţionale au explicat pe larg pentru Economica.net care este algoritmul în baza căruia sunt stabilite pensiile magistraţilor militari. 

„Vă comunicăm faptul că modul de calcul/stabilire a cuantumurilor pensiilor de serviciu acordate magistraţilor militari este reglementat prin prevederile articolului 82 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, la alineatul (1) se stipulează că, judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

De asemenea, la alineatul (2) se precizează că, judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani şi beneficiază de pensia prevăzută la alineatul (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi judecătorul, procurorul financiar şi consilierul de conturi la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

Totodată, de pensia de serviciu prevăzută la alineatul (1) beneficiază, la împlinirea vârstei de 60 de ani, şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alineatul (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în magistratură.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alineatele (1) şi (2), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la alineatul (1), fără a o putea depăşi.

Conform dispoziţiilor de la alineatul (7), judecătorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu şi pensia militară de serviciu.

În situaţia în care judecătorii şi procurorii militari optează pentru pensia militară, acordată în conformitate cu prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, precizăm că, potrivit dispoziţiilor art. 29 alineatul (1) şi alineatul (2) din actul normativ menționat, cuantumul pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolul 28, pentru o vechime cumulată de cel puţin 25 de ani. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

De asemenea, conform dispoziţiilor art. 108 din același act normativ, la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare de stat se acordă un spor de 3%, 6%, 9% în funcţie de tranşele de vechime a contribuţiei la Fondul pentru pensie suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget.

Însă, potrivit prevederilor art. 30 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii, nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei militare.

Totodată, menţionăm că potrivit dispoziţiilor art. 11 alineatul (3) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% la cuantumului pensiei.

În același timp, vă informăm că, începând cu data de 15 septembrie 2017, Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
Astfel, potrivit prevederilor art. VII pct. 3 din acest act normativ, la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
În concluzie, sintetizând cele menţionate mai sus, cuantumul pensiei militare de serviciu se stabilește astfel (datele redate mai jos sunt ipotetice):
– procent acordat pentru 25 de ani vechime = 65%;
– procent acordat pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani (38 de ani – 25 de ani) x 1% = 13%;
– procent acordat pentru vechimea contribuţiei la fondul pentru pensia suplimentară şi/sau buget (31 ani) = 9%.
Total procent = 65% + 13% + 9% = 87%, plafonat la 85% din media soldelor lunare brute realizate la funcţia de bază, actualizată.
Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat: 1.000 lei;
Cuantum pensie de serviciu: 1.000 lei X 85% = 850 lei;
Suma corespunzătoare Ordinului „Meritul Militar” clasa I: 850 X 20% = 170 lei;
Total pensie brută: 850 lei + 170 lei = 1.020 lei.
Dar, cum s-a specificat mai sus, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
Astfel, presupunând că media soldelor/salariilor lunare nete este de 800 de lei, rezultă faptul că și pensia netă este de 800 de lei.

În final, vă informăm că algoritmul de calcul al cuantumurilor pensiilor de serviciu acordate magistraților militari în baza prevederilor Legii nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este asemănător cu cel prezentat mai sus”, au explicat pentru Economica.net oficialii MApN.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...