Cea mai mare rafinărie din Africa de Sud s-a vândut cu…5 cenți
Central Energy Fund (CEF), o entitate de stat care administrează activele energetice ale Africii de Sud, a fost de acord să cumpere rafinăria Sapref de la Shell și BP. Vânzarea include participațiile celor două companii terenul Sapref și active precum rezervoare, unități de procesare, conducte și infrastructura de import de țiței. Aceasta nu include marca Sapref, activitățile de marketing ale BP, operațiunile de terminal asociate sau producătorul de lubrifianți Blendor.
Situată în Durban, rafinăria Sapref a asigurat cândva 35% din capacitatea de rafinare a Africii de Sud, având o capacitate de 180.000 de barili pe zi. Pusă în funcțiune în 1963 de către cele două companii, și-a încetat activitatea în 2022, în urma introducerii de către Guvern a unor norme mai stricte privind combustibilii. Companiile au considerat că vânzarea fabricii ar fi mai profitabilă decât continuarea operării.
De atunci, compania doar importă combustibili pentru alimentarea pieței locale.
Oficialii CEF au confirmat suma de achiziție dar fără alte detalii, iar Ministerul Resurselor Minerale și Energiei a considerat că acest activ ar sprijini strategia de creștere a CEF în urma scăderii capacității locale de procesare a țițeiului.
Achiziția va transfera însă cumpărătorului obligațiile pentru refacerea sitului contaminat, în condițiile în care instalațiile petroliere funcționează de 60 de ani. Activiștii de mediu din zona Durban spun însă că preluarea ar putea lăsa trustul de stat cu o factură semnificativă de ecologizare. „Lăsași-i pe Shell să o rezolve”, a spus coordonatorul grupului. „Nu avem experiența necesară pentru a curăța mizeria asta”. Activiștii au acuzat anterior infrastructura îmbătrânită a rafinăriei pentru incendi și scurgeri de petrol care au cauzat „un impact severe asupra comunităților locale” de-a lungul anilor.
Shell a anunțat că intenționează să-și vândă întreaga afacere din Africa de Sud în urma unei analize cuprinzătoare a afacerii sale în toate regiunile.