Cea mai mare seră din lume a fost redeschisă

Economica.net
06 05. 2018
temphouse_artist_impression_00013171_2048x1152_hero_web_88346900

Sursa foto: kew.org

Vasta seră şi-a redeschis porţile oferind publicului acces la circa 10.000 de plante uimitoare, adăpostite în magnifica structură, o adevărată bijuterie din Kew descrisă drept o minune a arhitecturii şi un rai pentru pasionaţii de horticultură.

Temperate House spune povestea plantelor salvate de Kew şi călătoria pe care acestea au făcut-o pentru a ajunge în acest sanctuar. În sera victoriană, inaugurată în 1863, pot fi admirate unele dintre cele mai rare plante din lume şi totodată specii ameninţate cu dispariţia.

”Este un spaţiu de o frumuseţe extraordinară”, a spus celebrul cercetător naturalist britanic Sir David Attenborough care s-a declarat entuziasmat de proiectul de restaurare.

”Aceste plante sunt minunate, iar aici sunt protejate de la dispariţie. Kew face tot felul de lucruri nemaiîntâlnite. Dacă vrei să identifici ceva, aici este autoritatea supremă”, a adăugat specialistul. ”Este cel mai important institut botanic din lume. Kew deţine un loc foarte special pentru botanică”, a mai declarat el.

Pătrunzând în seră, vizitatorii se îmbarcă într-o aventură în jurul lumii. Spre exemplu, ei pot admira faimosul Encephalartos woodii, supranumit ”cel mai singuratic arbore din lume”, specie endemică din Africa de Sud cu un aspect desprins din jurasic ce l-a ajutat să reziste prădătorilor preistorici, dar care există acum doar în varianta masculină.

Richard Barley, director în cadrul grădinii din Kew, a declarat: „Aceasta este horticultură de înaltă clasă, ştiinţă şi design, toate lucrând împreună pentru a crea ceva cu adevărat impresionant. Temperate House este o catedrală strălucitoare în care geamul nou permite pătrunderea luminii soarelui, iar tâmplăria metalică a fost restaurată devenind cât mai lucioasă”.

„Cel mai încântat sunt de faptul că se adresează tuturor, de la tineri până la bătrâni, de la grădinari înflăcăraţi până la artişti debutanţi, de la cei care vin de departe până la comunitatea noastră locală; sperăm că fiecare vizitator va privi plantele într-o lumină nouă”, a spus Barley.

Proiectul de renovare a durat cinci ani, iar lungimea cumulată a barelor folosite pentru ridicarea schelelor ar putea-o egala pe cea a autostrăzii M25 (London Orbital Motorway), centura ce înconjoară Londra, respectiv 188 de kilometri, notează sursa citată.

Grădina botanică regală Kew este o organizaţie ştiinţifică de renume mondial, respectată pe plan internaţional pentru colecţiile sale remarcabile, precum şi pentru expertiza sa ştiinţifică în materie de diversitate a plantelor, conservare şi dezvoltare durabilă.

Una dintre cele mai importante atracţii turistice din lume dar şi din Londra, Kew, ale cărei grădini amenajate şi proprietăţi rurale se întind pe 132 de hectare, atrage anual peste 2,1 milioane de turişti.

Kew a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în iulie 2003, iar în anul în 2009 a aniversat 250 de ani de existenţă.