Hidroelectrica va fi cea mai mare tranzacţie a anului 2014. Prima estimare a valorii pachetului de 15%

Aşteptată de zece ani şi necesară încă din secolul trecut, oferta publică iniţială (IPO) de vânzare de acţiuni ale statului la Hidroelectrica urmează să aibă loc în 2014. ECONOMICA.NET a obţinut prima estimare a valorii pachetului de 15% din acţiunile Hidroelectrica. Oferta şi listarea ulterioară a companiei, ca şi cele ale Complexului Energetic Oltenia şi Electrica la Bursă vor  loc ca efect a acordului cu FMI, aşa cum s-au produs şi ofertele Romgaz şi Nuclearelectrica.
Adrian N. Ionescu - Dum, 05 ian. 2014, 22:09
Hidroelectrica va fi cea mai mare tranzacţie a anului 2014. Prima estimare a valorii pachetului de 15%

Hidroelectrica va fi în mod evident cel mai important IPO al anului 2014, valoarea tranzacţiei urmând să fie în intervalul 300 – 400 milioane euro, dacă luăm în considerare un pachet de 15%, care ar urma să facă obiectul ofertei publice iniţiale”, a estimat Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

Statul deține, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din capitalul Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participație de 19,94%. Hidroelectrica are un capital social de 4,475 miliarde de lei (1 miliard de euro).

Fondul Proprietatea (FP) şi-a evaluat la 2 miliarde de lei (448 milioane de euro) pachetul de aproape 20% din acţiunile deţinute la Hidroelectrica, în raportul său din 30 septembrie 2013.

Amânată anul trecut, ca urmare a intrării în insolvenţă a companiei, oferta publică iniţială (IPO) de vânzare de acţiuni ale statului la Hidroelectrica este aşteptată pentru anul 2014.

Hidroelectrica va selecta un nou intermediar pentru derularea IPO şi listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), perioada în care companiile de brokeraj şibăncile de investiţii interesate vor putea depune oferte încheindu-se în 20 ianuarie 2014. Atunci se vor şi deschide plicurile.

Compania a înregistrat un profit net de 383 milioane de lei pe primul semestru al anului 2013, după ce cu un an în urmă marcase pierderi de 2023 milioane de lei.

„Compania are un profil de profitabilitate mult îmbunătăţit după ieşirea din insolvenţă, chiar şi în condiţiile scăderii drastice a preţului curentului electric în 2013 şi a supraofertei de electricitate de pe piaţă”, apreciază Mihai Căruntu.

Supraoferta de pe piaţa electricităţii „dezvăluie o nouă realitate pe piaţa de specialitate.

Liberalizarea treptată a acesteia va permite Hidroelectrica să vândă pe bursa de energie cantităţile de electricitate care este forţata să le vândă pe piaţa reglementată sub preţul de piaţă. Rămâne să vedem, de asemenea, impactul pe care taxa pe construcţii îl va avea avea”, adaugă analistul de la BCR

Nivelul vehiculat de fostul administrator judiciar pentru „taxa de stâlp” este de 40 milioane euro. Taxa este considerată „ridicată, raportată la un profit estimat pe 2013 de 200 milioane euro”, apreciază Mihai Căruntu.

„Oricum, însă, există condiţiile ca Hidroelectrica să devină una dintre cele mai atractive companii listate la BVB, după derularea IPO”.

Marile listări

Tot pe parcursul anului viitor urmează se deruleze şi IPO-urile Complexului Energetic Oltenia şi Electrica.

Pentru Hidroelectrica, termenul asumat de listare este iunie 2014. ia pentru restul datele de listare va depinde de propunerile intermediarilor, care vor avea grija ca o ofertă să nu afecteze cererea pentru acţiunile din celelalte.

Pachetul de 21,53% deţinut de FP la Complexul Energetic Oltenia valorează 880 de milioane de lei (197 mil. euro, la data raportului FP).

Ministerul Economiei ar urma să vândă un pachet de 15 % din CE Oltenia, care ar costa circa 150 de milioane de euro, potrivit evaluării FP. Directorul general al companiei se aştepta, în primăvara anului 2013, să ia 100 de milioane de euro, pe un pachet de 12%, prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Veniturile totale ale companiei sunt estimate la 6,2 miliarde de lei, iar profitul la 151 milioane de lei, cu 67 % mai ridicat decat în 2012.

La Electrica se va vinde pachetul majoritar de acţiuni. Pachetele de câte 22% deţinute de FP în cele trei filiale ale Electrica valorează 690 de milioane de lei (155 mil. euro). Pachetul majoritar al Electrica ar putea costa peste 300 de milioane de euro.

Şi Electrica este, „fireşte o tranzacţie importantă şi, în condiţiile în care tarifele de distribuţie de electricitate sunt reglementate de ANRE, percepţia de către investitori a riscului de reglementare va influenţa decisiv parametrii tranzacţiei. Din acest punct de vedere asocierea cu operatorul de transport şi sistem Transelectrica, care are deja o istorie la bursă, reprezintă un element comparativ important”, conchide analistul de la BCR.

Evaluările pachetelor de acţiuni deţinute de FP au fost făcute de un evaluator independent la   Hidroelectrica şi CE Oltenia şi, după valoarea capitalurilor proprii, la filialele Electrica.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...