Cea mai puternică izbucnire a epidemiei în China din martie 2020

China se confruntă cu cea mai puternică izbucnire a epidemiei de COVID-19 din martie 2020, consemnează Reuters.
Economica.net - mar, 19 ian. 2021, 08:43
Cea mai puternică izbucnire a epidemiei în China din martie 2020

În provincia Jilin din nord-est s-au înregistrat marţi 43 de cazuri noi de coronavirus – un record, în Hebei, regiunea din jurul capitalei Beijing, 35, iar în Heilongjiang, în nordul ţării, 27 din totalul de 118 raportat de Comisia Naţională de Sănătate în China continentală; 106 infectări au fost de origine internă. Duminică se înregistraseră alte 109 cazuri. Bilanţul a crescut cu peste 100 în fiecare din ultimele şapte zile.

Cu toate acestea, tabloidul Global Times, sprijinit de stat, a susţinut marţi că reacţia iniţială a Chinei la epidemie a fost corectă, într-o perioadă în care nicio ţară nu avea experienţa combaterii virusului complet nou. „Privind în urmă, nicio ţară nu putea să se comporte perfect la confruntarea cu un virus nou (…) nicio ţară nu poate garanta că nu se vor face greşeli în caz că apare din nou o astfel de epidemie”, scrie ziarul.

Zeci de milioane de oameni au fost în carantină, în timp ce în oraşe din nord se testează în masă populaţia. Există temerea că infectările nedetectate s-ar putea răspândi rapid în timpul vacanţei de Anul Nou Lunar, peste câteva săptămâni. De obicei, cu ocazia acestei sărbători, călătoresc sute de milioane de chinezi.

Autorităţile au făcut apel la cetăţeni să evite deplasările înaintea vacanţei şi adunările mari, cum ar fi nunţile.

Focarul actual din Jilin a fost declanşat de un agent de vânzări care a trecut de mai multe ori din această provincie în Heilongjiang, unde se constatase deja un număr mare de infectări.

Totalul de cazuri confirmate oficial în China continentală este de 89.454, din care 4635 de decese, fără a include ca infecţii confirmate şi cazurile asimptomatice. Numărul acestora a scăzut marţi la 91, de la 115 înregistrate luni.

O comisie independentă de experţi, condusă de Helen Clark, fostă şefă a guvernului Noii Zeelande, şi de Ellen Johnson Sirleaf, fostă preşedintă a Liberiei, evaluează în prezent epidemia din China şi a apreciat luni că autorităţile chineze ar fi putut aplica în ianuarie anul trecut măsuri sanitare mai stricte, pentru a limita primul val al epidemiei.

Comisia a criticat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a declarat o urgenţă internaţională abia în 30 ianuarie 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...