Cea mai săracă zi de la începutul anului la Bursa din Bucureşti. China doboară bursele lumii

Bursa a înregistrat astăzi cea mai mică valoare a tranzacţiilor din 9 ianuarie 2012 încoace, de nici 13 milioane de lei pe piaţa de acţiuni (3 milioane de euro). Acest nivel concurează cu cele din perioada de mare secetă de pe piaţă din vara trecută. Atunci lumea era disperată de criza datoriilor suverane, mai ales ale Greciei. Acum pieţele se sperie de perspectivele sumbre ale economiei chineze.
Adrian N. Ionescu - joi, 22 mart. 2012, 15:12
Cea mai săracă zi de la începutul anului la Bursa din Bucureşti. China doboară bursele lumii

Cele mai mici lichidităţi ale anului, de sub 10 milioane de lei, au fost înregistrate în primele zile din ianuarie, când încă mai era vacanţă pe piaţă.

Ulterior, a fos declanşat raliul care a dus la creşteri considerabile ale rulajelor, până la 67 de milioane de lei, ca şi ale indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), între 14 şi 26%.

Lichiditatea  foarte mică este un semn de mare incertitudine a investitorilor privind sensul în care vor evolua cotaţiile acţiunilor.

De la începutul săptămânii, marile burse ale  lumii sunt cuprinse de suspiciunea că creşterile foarte mari din acest an nu sunt susţinute de date economice. Indici bursieri americani au ajuns la nivelurile de dinainte de criză declanşată în 2008, dar econimia globală are încă multe probleme.

Veştile rele venite dinspre economia chineză au accentuat îndoielile. Toate bursele europene au fost în scădere, iar cele americane au deschis ziua tot pe roşu.

„Cei mai mulţi operatori recunosc că creştere în China a încetinit”, a declarat Mark Bronzo, de la Investments Guggenheim Irvington, New York, citat de Bloomberg. „Problema care se pune este dacă va fi prăbuşire sau o încetinire uşoară? Cât despre datele din Europa – nu ar trebui să fie o mare surpriză pentru nimeni. Cu toate acestea, există acolo motive suficiente de retrageri, sau de stagnări, după creşterile abrupte de până acum”, a mai spus analistul american.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv Fondul Proprietatea şi societăţile de investiţii financiare (SIF) a scăzut cu 0,81%, faţă de ziua de ieri, până la  480  puncte.

Indicii fac media ponderată a variaţiilor cotaţiilor acţiunilor din portofoliile lor.

Indicele cel ma analizat, BET Fi, al Fondului Proprietatea şi al SIF-urilor, a căzut cu 0,49%, până la 24.214 puncte.

Indicele oficial de referinţă al Bursei din Bucureşti, BET, al celor mai importante 10 actiuni ( cu excepţia SIF-urilor), a pierdut   0,75%, până la  5.175 puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor acţiunilor, cu excepţia SIF- urilor a scăzut cu  0,79%, până la 2.980 puncte.

 

Te-ar mai putea interesa și
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
Retailerul suedez de fashion H&M mizează pe preţurile scăzute şi o gamă mai largă de haine la modă pentru a impulsiona vânzările în rândul consumatorilor reticenţi, în perioada crucială......
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost oprită activitatea
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost ...
Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul Ilfov au amendat cu 19.000 de lei un service auto din Otopeni pentru ...
Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte
Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte
Anunţul celui mai mare producător mondial de lapte, grupul Lactalis, privind o reducere progresivă, cu aproape 9%, a volumelor ...
Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde de euro în infrastructura spitalicească
Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde de euro în infrastructura spitalicească
Ghidul solicitantului pentru Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, aprobat prin ...