Autostradă de 300 mil. euro doar pe hârtie. Atât vrea Guvernul să dea doar pe studiul de fezabilitate pentru Târgu Mureş-Iaşi

Studiile de fezabilitate pentru autostrada Târgu Mureş-Iaşi vor costa 300 de milioane de euro, potrivit proiectului Guvernului de reforme economice pentru perioada 2016-2020 intitulat „România competitivă”. Suma fără precedent menţionată până acum pentru un studiu de fezabilitate reprezintă echivalentul a zeci de kilometri de autostradă construiţi pe teren, nu doar pe hârtie 
Economica.net - mar, 06 dec. 2016, 22:03
Autostradă de 300 mil. euro doar pe hârtie. Atât vrea Guvernul să dea doar pe studiul de fezabilitate pentru Târgu Mureş-Iaşi

Autostrada Târgu Mureş – Iaşi este menţionată în top 3 proiecte cheie de infrastructură rutieră, cu un buget total estimat de 3 miliarde de euro, în strategia Guvernului, publicată pe site-ul Ministerului Economiei. Primul proiect este Centura Bucureşti Nord (A0), care ar urma să fie construită în regim de drum expres şi nu de autostrada, având un buget de 1 miliard de euro. Al doilea proiect prioritar este autostrada Sibiu – Piteşti (116,6 km), cu un buget de 1,7 miliarde de euro.

În cazul tronsonului Târgu Mureş – Iaşi se menţionează negru pe alb (galerie foto) un buget alocat studiilor de fezabilitate de 300 de milioane de euro (1,35 miliarde de lei). Spre comparaţie, în aceşti bani sunt construite toate cele 5 loturi ale autostrăzii Câmpia Turzii – Târgu Mureş, în lungime de peste 40 de kilometri.

Iarna nu-i ca vara, câmpia nu-i ca muntele

Contactaţi de către ECONOMICA.NET pentru a verifica dacă suma pentru Târgu Mureş – Iaşi este menţionată corect în documentul Guvernului, reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au menţionat că studiile de fezabilitate în zone de munte sunt mult mai greu de realizat şi costă mai mult decât cele efectuate pe un traseu precum cel de la Bucureşti la Giurgiu.

Pe de altă parte, în cazul autostrăzii Sibiu-Piteşti, care ar urma să treaca tot prin zona de munte, costul studiului de fezabilitate este mult mai mic, de până la 10 milioane de euro.

Cu toate acestea, Petru Nicolae, directorul general al Geostud, firma implicată în realizarea investigaţiilor geotehnice pentru capetele autostrăzii Sibiu – Piteşti, consideră la rândul său că preţul de 300 de milioane de euro pentru Târgu Mureş-Iaşi este unul corect.

„Fezabilitatea este esenţială pentru definirea proiectului. Dacă un studiu de fezabilitate este executat corect, scad costurile finale”, a spus şeful Geostud.

Acesta a adăugat însă că bugetul alocat studiilor trebuie sa fie administrat eficient şi să nu se facă, precum în trecut, un foraj la doi kilometri. „Sunt o mulţime de exemple de studii făcute de firme care acum nu mai există şi care nu şi-au dat seama că autostrada trece peste o haldă de cenuşă, arie protejată sau cimitir”, a continuat Petru Nicolae.

S-a scumpit de aproape 10 ori în 7 luni?

Nu este clar cum a ajuns Guvernul la suma de 300 de milioane de euro pentru Târgu Mureş – Iaşi, menţionată în proiectul „România Competitivă”, în condiţiile în care în aprilie şeful Executivului le-a vorbit parlamentarilor din judeţele Moldovei de un cost de 36 de milioane de euro pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic al întregii autostrăzi Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.

Autostrada care va lega Transilvania de Moldova a fost împărţită în trei tronsoane: Târgu Mureş – Ditrău (91,6 km), Ditrău – Târgu Neamţ (118 km) şi Târgu Neamţ – Ungheni (100,6 km).

Pe 30 septembrie Compania de Drumuri a reactivat contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate a tronsonului Târgu Mureş – Ditrău, în valoare de doar 5 milioane de euro.

De asemenea, Ministerul Transporturilor a anunţat în noiembrie că a fost iniţiată procedura de achiziţie publică pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi elaborarea proiectului tehnic pentru tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, în lungime de 134 de kilometri, care va lega România de Republica Moldova.

Tot atunci, Ministerul anunţa că tronsonul Ditrău – Târgu Neamţ (care va lega zona Moldovei de Transilvania) va fi supus procedurii de achiziţie publică până la sfârşitul lunii noiembrie 2016.

În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic.

În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european nr. IV şi IX.

Costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, este estimat la 4,07 miliarde de euro, conform Master Planului General de Transport. Aceasta ar fi cea mai scumpă autostradă din România.

Premierul Dacian Cioloş le-a transmis în aprilie parlamentarilor din judeţele Moldovei că Guvernul încearcă să găsească resursele necesare reactualizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Tîrgu Mureş-Iaşi-Ungheni în cursul acestui an.

„Autostrada Tîrgu Mureş – Iaşi – Ungheni este un proiect pe care vrem să-l ţinem în actualitate, chiar dacă în momentul de faţă nu avem resurse bugetare pe a-l putea executa ca atare. Din calculele făcute, costul total integral al proiectului este undeva la 4 miliarde de euro – 1,2 miliarde pentru partea Ungheni – Tîrgu Neamţ şi 2,9 miliarde pentru Tîrgu Neamţ – Tîrgu Mureş. Costul studiului de fezabilitate şi al proiectului tehnic este undeva la 36 de milioane de euro şi aici vom încerca să găsim resurse anul acesta pentru a reactualiza studiul de fezabilitate – e un studiu de fezabilitate parţial realizat în 2011 care trebuie reactualizat – şi asta vrem să o facem şi apoi, imediat după aceea să începem şi pregătirea proiectului tehnic. Reactualizarea studiului şi realizarea proiectului tehnic vor dura în jur de 18 luni”, a spus Cioloş, în cadrul întrevederii cu parlamentarii.

Premierul a subliniat că finanţarea acestui proiect nu este prinsă în alocările bugetare, iar utilizarea exclusivă a împrumuturilor „ar putea fi mai dificilă şi din cauza impactului asupra deficitului şi a datoriei”.

În 2012, când s-a ajuns la un cost de 9 miliarde de euro pentru autostrada care urmează să lege Ardealul de Moldova, Compania de Drumuri a anunţat că vor fi reanalizate soluţiile tehnice şi se vor face propuneri de reducere a costurilor.

Citeşte şi

Iohannis, nemulţumit de amânarea demarării proiectului de autostradă Tîrgu Mureş-Iaşi-Ungheni

Cioloş, despre autostrada Târgu-Mureş-Iaşi: În master plan e pe locul doi ca prioritate, o să lansăm studiile de fezabilitate

Autostrada de 9 miliarde de euro, pe masa Guvernului. Va lega Ardealul de Moldova

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...