CEC Bank a acordat agricultorilor în 2011 peste 10.000 de credite, în valoare de 20 mil. euro

CEC Bank a acordat agricultorilor, anul trecut, peste 20.000 de credite, în valoare de 80 milioane euro, iar în acest an numărul împrumuturilor către fermieri a depăşit 10.000, iar valoarea este de circa 20 milioane euro, a declarat vineri Radu Gheţea, preşedintele băncii.
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 11:59
CEC Bank a acordat agricultorilor în 2011 peste 10.000 de credite, în valoare de 20 mil. euro

„Vă pot da şi un procent interesant – 30% din activitatea noastră de creditare este îndreptată pentru finanţarea agriculturii. Anul trecut, pentru creditele legate de aşa-numitele subvenţii şi pe colaborarea foarte bună pe care o avem atât cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, cât şi cu APIA, am dat 20.600 de credite”, a spus Gheţea la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

El a adăugat că în primele trei luni ale acestui an banca de stat a acordat deja 10.294 de credite.

„Suntem foarte ancoraţi în creditarea şi sprijinirea aşa numitei agriculturi de subzistenţă. Foarte multe dintre aceste credite sunt garantate de Fondul de Garantare, au în spate certificatele APIA, au fost pentru familii sau asociaţii familiale, sau pentru mici fermieri care s-au dezvoltat. Avem şi foarte multe credite care au fost acordate în această perioadă pentru marii sau mai puţin marii agricultori. Sunt foarte multe situaţii în care noi credităm şi agricultura mare, fie că este vorba de proiecte pe fonduri europene, fie că e vorba de proiecte în agricultură pur şi simplu”, a spus Gheţea.

Preşedintele CEC a afirmat că doar 6% din creditele neperformante ale băncii sunt din zona agriculturii, ceea ce reprezintă o performanţă, pentru că media în sistemul bancar este de circa 14%.

„Creditele pe care le-am dat pentru cofinanţarea proiectelr finanţate din fonduri europene au avut un procent de neperformanţă de 0,71%”, a spus Gheţea.

El a arătat că banca pe care o conduce acordă credite şi pentru start-up-uri, mai ales când firma nou înfiinţată aparţine unui grup de companii care se ocupă de agricultură.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, prezent la seminarul Mediafax, a criticat băncile de pe piaţa românească, afirmând că dezvoltarea agriculturii a fost influenţată negativ, printre altele, de reticenţa acestora privind finanţarea fermierilor, deşi dobânzile la credite sunt mai mari decât în alte ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...