CEC Bank a luat un împrumut de 100 de milioane de euro de la BEI pentru IMM-uri şi primării

Banca Europeană de Investiţii /BEI/ şi CEC Bank au semnat, joi, un acord de împrumut de 100 de milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor IMM-urilor şi ale administraţiilor publice locale din industrie, servicii, turism şi infrastructură.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 11:18
CEC Bank a luat un împrumut de 100 de milioane de euro de la BEI pentru IMM-uri şi primării

‘Această sumă, de 100 de milioane de euro, reprezintă suma maximă pe care BEI a acordat-o unei instituţii româneşti. Asta arată că există o voinţă puternică în a introduce aceşti bani în economie, există o atractivitate din partea băncilor şi, nu în ultimul rând, există o încredere care s-a consolidat în timp’, a declarat vicepreşedintele BEI, Mihai Tănăsescu.

El a spus că, până la finalul acestui an, BEI va acorda României finanţări de circa 600 milioane euro, ceea ce reprezintă o creştere de 20% faţă de anul trecut, iar anul viitor se va concentra foarte mult pe finanţarea sectorului energetic.

Creditul acordat CEC Bank vine după ce banca locală a utilizat împrumutul de 45 milioane de euro acordat anul trecut de BEI pentru finanţarea IMM-urilor şi firmelor medii, din care banca a finanţat peste 100 de proiecte din domenii precum producţie, agricultură, comerţ, servicii, construcţii sau producţie de energie verde.

Împrumuturile cu fonduri BEI pot fi atrase de IMM-uri le cu până la 3.000 de salariaţi şi de administraţiile publice locale. Ca noutate, pot solicita astfel de credite şi IMM-urile care au angajat sau intenţionează să angajeze un tânăr, cu vârstă sub 25 de ani (5 tineri în cazul firmelor cu cel mult 3.000 de salariaţi) în ultimele/următoarele şase luni, dar şi o firmă deţinută sau administrată de o persoană tânără sau o companie care oferă training vocaţional pentru personalul tânăr.

Creditele se acordă în lei sau euro, cu o valoare de 50%-100% din costurile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 12,5 milioane de euro. Valoarea maximă a proiectului trebuie să fie de 25 milioane euro. Creditele au o maturitate de 12/15 ani, cu până la 4 ani de graţie, iar costurile au o marjă de dobândă cu 0,5 puncte sub împrumuturile standard.

BEI finanţează IMM-urile româneşti prin intermediul a 14 instituţii financiare, care operează atât în sectorul public, cât şi cel privat. Banca a creditat anul trecut IMM-urile cu 174 milioane euro, firmele având peste 41.000 de angajaţi.

De la începutul activităţii în România, BEI a acordat finanţări de 10 miliarde euro, reprezentând 7,3% din PIB-ul României.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...