Împrumutul se acordă în lei, iar clienţii CEC Bank beneficiază de consultanţă gratuită în ceea ce priveşte pregătirea documentaţiei de accesare a creditului.
Acesta este cel de-al 22-lea produs de finanţare implementat de CEC Bank, în parteneriat cu APIA, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în baza convenţiilor privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii SAPS 2013.
Dobânda practicată de CEC Bank pentru această finanţare este cuprinsa între 8,33% şi 8,83%, în funcţie de clasa de performanţă financiară în care se încadrează clientul, comisionul de gestiune este de 0,35%, iar comisionul de acordare de 0,5%, aplicate la valoarea creditului acordat şi percepute la acordarea acestuia.
‘Suntem la al 22-lea program implementat în parteneriat cu APIA şi fondurile de garantare şi confirmăm astfel încă o dată faptul că CEC Bank se implică activ în susţinerea clienţilor, în marea lor majoritate IMM-uri, care activează în agricultură. Prin acordarea acestor finanţări, clienţii beneficiază de dobânzi şi comisioane avantajoase, precum şi de majorarea valorii creditului punte, aceasta ajungând până la 90% din suma cuvenită din SAPS’, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.
Creditele dispun de garanţia emisa de FGCR sau FNGCIMM, care reprezintă un procent de pana la 80% din valoarea creditului acordat. Rambursarea finanţării se va face integral la data primirii sumelor cuvenite beneficiarilor, dar nu mai târziu de data stabilită în convenţiile încheiate de bancă cu APIA, FGCR, FNGCIMM sau în actele adiţionale ulterioare.
Datele APIA arată că, până la data de 4 iunie 2013, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă SAPS 2013, un număr de 1.037.427 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9,8 milioane hectare.
Sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din FEGA, din FEADR şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Pachetul financiar prevăzut pentru plăţile pe suprafaţă se ridică la 1,264 miliarde de euro, în 2013, în creştere faţă de anul trecut cu peste 21%. Cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă va fi de 145,07 euro pe hectar, cu 25,41 euro mai mult decât alocarea anului 2012, de 119,66 euro/ha.
Din 2008 şi până în prezent, CEC Bank a acordat pentru aproximativ 66.000 de fermieri, valoarea creditelor acordate fiind de peste 1,35 miliarde lei.