CEC Bank oferă credite pentru fermieri „De 5 ori APIA”. În premieră, finanțările pot fi accesate și de către fermierii din sectorul zootehnic
„Accesul fermierilor din România la finanțare a fost și este o preocupare continuă pentru CEC Bank. După ce anul trecut am lansat cu succes De trei ori subvenția, în acest an extindem programul la De cinci ori subvenția și, în plus, adăugăm printre beneficiari și fermierii din zootehnie. Susținerea dezvoltării mediului antreprenorial din agricultura locală este o prioritate pentru banca noastră”, a declarat Bogdan Neacșu, Director General CEC Bank.
Beneficiarii noului credit CEC Bank sunt producătorii agricoli din cultura mare, creștere păsări, creștere porcine, ameliorare rase (ovine) sau zootehnie (vaci de lapte, carne etc.).
Prin creditele în baza subvențiilor APIA pe 5 ani pentru cultivarea suprafețelor sau creșterea animalelor se pot obține sume de 4,5 ori subvenția anuală APIA (90% din subvenția pe fiecare an). Finanțările au o dobândă avantajoasă: ROBOR 6M + 2%, la care se adaugă comisionul de acordare de 0,75% din suma finanțată, perceput o singură dată și comisionul aferent garanției FGCR. Banca nu percepe comision de administrare. Garanțiile FGCR pot acoperi până la 80% din valoarea finanțărilor.
În cazul fermierilor care au accesat deja finanțări în baza adeverințelor APIA pe 2023, se pot obține credite pentru următorii patru ani.
În plus, față de precedentul produs, noul produs de finanțare se adresează și fermierilor care activează în sectorul zootehnic. În cadrul sectorului zootehnic, perioada maximă de acordare va fi de 5 ani, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028. Pentru acest sector, criteriile de eligibilitate cer clientului ca încasările acestuia prin APIA în sectorul zootehnic să fie de minimum 3 ani, iar legat de valoarea finanțării, suma minimă cuvenită din valoarea subvenției pentru anul de referință conform adeverinței APIA va fi de 100.000 de lei.
CEC Bank acordă creditele pe baza subvențiilor APIA pe 5 ani fermierilor care cultivă suprafețe agricole mari (minimum 50 de hectare) și au un istoric de cel puțin 3 ani (încasare subvenții/finanțări APIA).