CEC Bank și-a prezentat rezultatele financiare pe 2024. Profitul net consolidat a fost de 687,9 milioane de lei

Grupul CEC bank și-a prezentat astăzi investitorilor de la Bursa de Valori București rezultatele financiare preliminare pentru anul 2024.Activele nete ale grupului au crescut cu 19% față de 2023t, de la 83,61 de miliarde de lei la 99,33 de miliarde de lei, iar activele nete ale Băncii au crescut de la 83,55 de miliarde de lei la 99,25 de miliarde de lei.
Cristian Negrei - lun, 07 apr. 2025, 21:00
CEC Bank și-a prezentat rezultatele financiare pe 2024. Profitul net consolidat a fost de 687,9 milioane de lei

Profit net la nivelul Grupului înregistrat în 2024 a fost de 687,9 milioane de lei, din care profitul net al Băncii a fost de 668,2 milioane de lei.

Veniturile nete din dobânzi ale Grupului au înregistrat o creștere de circa 30% în anul 2024 (cu aproximativ 483 de milioane de lei), pe seama majorării veniturilor din dobânzi, generate de creșterea lunară a soldului de credite și plasamente (titluri, bănci etc.), în contextul în care dobânzile de piață au continuat să rămână la nivel ridicat. Astfel, veniturile din dobânzi au crescut cu circa 1.149 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au înregistrat, și ele, un trend crescător, cu o variație de circa 666 de milioane de lei.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu cca. 11,6% (cu aproximativ 32 de milioane de lei), în principal datorită majorării veniturilor din comisioanele percepute de FGCR (+ 70%) că urmare a accesării unui nivel mai mare de programe guvernamentale, ajungând la 309 milioane de lei la nivelul Grupului (266 de milioane la nivelul Băncii).

 

Eficientă operațională

Cheltuielile administrative au înregistrat o creștere semnificativă (cca. 24,3%) comparativ cu cele raportate în perioada similară din anul 2023, în principal datorită impozitului suplimentar pe cifra de afaceri. În lipsa acestui impozit (care în anul 2024 nu a fost transferat clienților prin marje/tarife mai mari), creșterea ar fi fost de doar cca 12,9%, fiind generată în prinicipal de creșterea cheltuielilor cu amortizarea, că urmare a investițiilor efectuate în cadrul Programului de Transformare, a investițiilor în modernizarea rețelei teritoriale și a flotei de ATM/MFM, și de creșterea cheltuielilor cu salariile.

În baza acestor evoluții, raportul cost-venituri la nivelul Grupului s-a îmbunătățit față de nivelul anului precedent, ajungând la 48,53% la 31.12.2024 față de 50,60% la finalul anului 2023. În lipsa impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, raportul cost-venituri la nivelul băncii ar fi fost de 44,87%.

Cheltuiala netă cu costul riscului a crescut, în linie cu creșterea susținută a portofoliului de credite.

Fonduri proprii

La finalul anului 2024, rată fondurilor proprii totale ale Grupului se situa la nivelul de 26,69% (26,65% pentru Banca), marginal în creștere față de cel înregistrat de Bancă la finalul anului 2023 (24,15%), rămânând astfel la un nivel confortabil în raport cu cerințele minime reglementate.

Rată de rentabilitate a capitalurilor (ROE) la nivelul Grupului a fost de 13,35% (13,06% la nivelul Băncii), față de 12,35% pe Grup la finalul anului 2023 (11,83% la nivelul Băncii). În lipsa impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, RoE la nivelul băncii ar fi fost de 15,18%, marcând o creștere semnificativă a profitabilității Băncii față de anul 2023.

 

Activitatea de dealer primar pe piață titlurilor de stat

Banca și-a intarit poziția de jucător activ în ceea ce privește operațiunile cu titluri de stat, mențînându-se pe locul I în topul dealerilor primari întocmit de Ministerul de Finanțe, clasament care monitorizează activitatea acestora din ultimele 12 luni pe piață internă a titlurilor de stat.

 

Emisiune de obligațiuni

În 2024, Banca și-a consolidat prezența pe piață de capital, plasând cu succes o nouă tranșă de referință în cadrul Programului EMTN al Băncii în valoare de 1,5 miliarde EUR: 300 milioane EUR obligațiuni eligibile MREL Senior Nepreferentiale (SNP) 5NC4, evaluate BB de către Fitch în concordanță cu ratingul IDR al Băncii. Ordinele primite au fost supra-subscrise de peste două ori față de anunțul inițial de 300 de milioane de euro și au provenit în principal de la investitori internaționali, indicând faptul că Banca începe să beneficieze de încredere și vizibilitate sporite în plan extern, în acord cu strategia să de expansiune.

La finele anului 2024, CEC Bank avea un sold de obligațiuni emise de circa 600 de milioane de euro, admise la tranzacționare pe piețele reglementate ale Bursei de Valori București și Bursei de Valori Luxemburg, înregistrând un nivel confortabil al pasivelor eligible MREL (cu peste 10 puncte procentuale față de cerințele minime reglementate).

CEC Bank continuă să joace un rol important în economie, prin finanțarea și sprijinirea companiilor și persoanele fizice

· Peste 75.000 de credite noi au fost acordate în anul 2024, cu o valoare cumulată de aproximativ 15,2 miliarde de lei;

· Peste 64.000 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanțări în valoare de 3,4 miliarde de lei, destinate investițiilor imobiliare sau concretizării altor proiecte personale. Volumul creditelor acordate a crescut cu 70% față de anul anterior;

· Creditele nou acordate în anul 2024 clienților PJ sunt în valoare de peste 11,8 miliarde de lei, din care 4 miliarde de lei au fost acordate clienților nou intrați în portofoliul băncii. Ne-am concentrat pe susținerea proiectelor investiționale ale clienților existenți, dar și pe diversificarea portofoliului. Principalele domenii de activitate finanțate, în corelație cu programele care vizează proiecte de interes național și regional au fost: agricultură, industria, comerțul, construcțiile;

· Pentru susținerea creșterii competitivității IMM -urilor și tranziția acestora către o economie verde, CEC Bank a adăugat în oferta de produse credite cu garanții FEI gratuite pentru creșterea Competitivității IMM-urilor și pentru Sustenabilitatea IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie, fiind una din primele bănci comerciale din România care a semnat cu FEI Acordul de Garantare în cadrul Invest EU – Compartimentul pentru statul membru România.

 

Majorare de capital

Tot astăzi, CEC Bank a informat Bursa că Adunarea Generală Extraordinară a companiei a aprobat majorarea capitalului social cu suma de 200 de milioane de euro (un miliard de lei).

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor CEC Bank a aprobat joi, 3 aprilie 2025, majorarea capitalului social al companiei cu suma de 1 miliard de lei, prin subscrierea de catre Ministerul Finanșelor, în calitate de acționar unic.

Majorarea de capital, aprobată în luna martie 2025 de catre Comisia Europeană, care a concluzionat că aceasta nu constituie ajutor de stat, face parte din planul de activitate multi-anual al CEC Bank și a fost inițial prevazută pentru anul 2024. Întreaga infuzie de capital va fi dedicată extinderii operațiunilor bancare, prin creșterea activităților de creditare.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Previziuni noi: Un leu mai slab, inflație de 8% în toamnă, dobânzile nu mai scad, spun economiști șefi din bănci. Se așteaptă la o creștere cu 30% a facturii la energie
Previziuni noi: Un leu mai slab, inflație de 8% în toamnă, dobânzile nu mai scad, spun economiști șefi din bănci. ...
După publicarea inflației la finalul săptămânii trecute, economiștii șefi din bănci arată că nivelul acesteia a fost mai mare decât cel prognozat de ei și de media sondajului Bloomberg,......
Prețul mare al mezelurilor i-a mutat pe români din supermarket în carmangerii, de unde cumpără vrac
Prețul mare al mezelurilor i-a mutat pe români din supermarket în carmangerii, de unde cumpără vrac
În ciuda statutului României de producător tradițional de preparate din carne, cu o multitudine de furnizori regionali ...
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Valoarea activelor fondului ETF BET Patria – Tradeville, administrat de SAI Patria Asset Management SA, companie membră ...
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către managerii companiilor de stat. Unde se vor duce banii
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către ...
Conducerile Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Romgaz au fost de acord să renunţe la o parte din salariu şi să doneze ...